Published On: 24/04/2021

Gisteren was er een zoveelste overlegcomité in ons land sinds de start van de coronacrisis vorig jaar in maart. Heel veel sectoren kijken reikhalzend uit naar versoepelingen van de maatregelen waaronder ook organisatoren van motorcrosswedstrijden.

Sinds maart 2020 werd er bitter weinig aan motorcross gedaan in ons land. Buiten de toegelaten (en beperkte) trainingen was er alleen maar het MXGP-drieluik in Lommel dat het dan nog zonder publiek moest stellen. Ondanks de wil van de motorsportbonden om heel snel die eerste wedstrijd te laten plaatsvinden, zijn ook zij gebonden aan nationale regels. En die kregen gisteren nog eens een update.

Voor de maand mei zijn buiten evenementen toegelaten tot maximaal 50 personen. U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat een motorcrosswedstrijd niet haalbaar is met deze regel. In juni kunnen buiten evenementen tot 200 man worden georganiseerd. Voorwaarde is dat 80 procent van de mensen met een onderliggende aandoeningen is gevaccineerd en er nog minder dan 500 bedden op de afdelingen intensieve zorg zijn ingenomen door coronapatiënten. Onze regering verwacht dat in de maand mei alle personen met een risicoprofiel kunnen worden gevaccineerd. Bij die evenementen zijn een mondmasker en afstand houden verplicht.

Ook vorig jaar was er een periode tussen twee lockdowns dat er evenementen werden toegelaten met maximum 200 personen. Toen hapte niemand toe om een wedstrijd te organiseren en dat is ook ergens logisch. Met 200 man op een motorcross red je het financieel niet. Ook praktisch is het niet haalbaar om een race te organiseren met zulke beperking. We zien het nog niet gebeuren om zulk een duur evenement op poten te zetten als je op voorhand weet dat het een financieel debacle wordt.

Zijn er dan mogelijkheden om in juli wedstrijden te organiseren? Op 11 mei buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de exitstrategie. Dan moet er meer duidelijkheid komen over wat er in juli en augustus mogelijk is. De coronacrisis zit in een fase van goede vooruitzichten en tegelijk met een nijpende situatie in de ziekenhuizen. De bevolking wil weer snel weer terug naar een normaal leven maar u had al begrepen dat dat met erg kleine stapjes zal gaan. Wij hopen samen met u dat het geen processie van Echternach wordt en wensen jullie allen veel courage om de komende maanden door te komen in een goede gezondheid. Net als jullie snakken wij naar motorcross, een gezellig rennerspark, dat starthek dat valt en de wijsheden die nadien in de tent worden gebracht achter een pint Belgisch gerstenat.

Foto: Carolien Kenis