Published On: 28/08/2020

Eind juni startte de VRT een reeks over “Bruisende plekken” in Vlaanderen. VRT-journalist Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumarey schuimen plaatsen af waar ooit mensen feestten, dansten, vierden en genoten. De oude sporen van die plekken zijn weggevaagd en voorbijgangers beseffen zelden dat ze geschiedenis onder hun voeten hebben. Zo kwamen de twee terecht op de Kesselberg in Leuven.

In 1954 werd de Kesselberg de luidste berg van Vlaanderen en vond nadien weer de vrede dankzij een besluit uit 1972. Ze kreeg een definitieve bescherming met een verbod op “wedrennen met mechanische tuigen”.

Er was een tijd toen motorcrossers als René Baeten, Joël Robert en Roger De Coster de “Nationale trofee voor sportverdienste” wegkaapten van voetballers, wielrenners en atleten. Toen Sportweekend begon met een verslag van motorcrossen en het publiek op zondag in de modder ging staan om haar sporthelden aan te moedigen. Het was een episode waarin luide motoren en de geur van benzine en motorolie de harten sneller deed kloppen. Het was 1954, de Kesselberg boven Leuven werd getransformeerd tot een motorcrossterrein en  meteen de luidste berg van Vlaanderen.

Je kan het artikel verder lezen via deze link naar de website van VRT NWS.

Foto: VRT