Published On: 02/06/2017

Grand-Prix 500cc in het Franse Gaillefontaine.

Heikki Mikkola

Heikki Mikkola

Eind jaren zeventig was het koninkrijk van Roger De Coster uit. Hij werd voor het laatst wereldkampioen in 1976 met een Suzuki.

In 1977 kwam Yamaha op de proppen met een bloedlinke Yamaha met aan boord de vliegende Fin Heikki Mikkola. De Yamaha was de perfecte motor voor Heikki door zijn hoge maar bruikbare vermogen, de vering en doseerbare kracht op lage toeren. De Fin was in deze jaren op zijn sterkst en nagenoeg onklopbaar. Op het wereldwijde web duiken steeds meer beelden op van videotapes die werden gedigitaliseerd en daar zijn wij heel erg blij mee. Onderstaande video neemt ons mee naar de GP 500cc van Frankrijk te Gaillefontaine. De uitermate spectaculaire omloop ligt er “bumpy” bij en is glad door zijn harde en kalkrijke ondergrond. Voor de piloten is het moeilijk om grip te vinden op dit circuit met zijn vele hoogteverschillen.

Nog één viertakt

De hoofdrollen in deze uitzonderlijke video zijn weggelegd voor Mikkola, Brad Lackey, Roger De Coster, Adolf Weil en Graham Noyce. Zelf waren we aanwezig op deze GP maar het jaartal konden we niet precies achterhalen. Een gokje brengt ons op 1978 maar verbeter ons als we ernaast zitten. En mocht je tussendoor nog een viertakt waarnemen tussen al de tweetakten: Het is de Brit Bob Wright aan boord van zijn CCM. Na de GP sliepen we in een onooglijk hotelletje in de buurt van Dieppe. Het plafond van de slaapkamer werd ondersteund door een dikke eiken balk die zo te zien ter elfder ure werd geplaatst. Dit om verder onheil te voorkomen. De naar beneden gekomen plaaster lag nog onder bed waardoor mijn nachtrust niet echt geweldig was. Het nagerecht bij het diner was trouwens ook speciaal. Als prille tiener was mijn Frans nog niet “je dat” en ik bestelde een coupe vanille …… dacht ik toch. De brave Fransman kwam echter af met een kom ijsblokjes. Het was warm weer dus waarom niet.