Published On: 16/11/2017

Clews Competition Motorcycles ontstond uit de overblijfselen van BSA.

Alan Clews

Sticher van CCM: Alan Clews

Het Britse merk CCM is gesitueerd in Bolton en  ontstond uit de in verval geraakte competitie-afdeling van BSA. De basis van “Clews Competition Motorcycles” werd gelegd in 1971 door Alan Clews.Hij was in de jaren ’60 een begenadigd trial- en scramblerijder en wou een motor bouwen die lichter en moderner was, en ook scherper stuurde naar voorbeeld van de fabrieks BSA’s. Toen de competitieafdeling van BSA het voor bekeken hield kocht hij alle mogelijke fabrieksonderdelen op om ermee aan de slag te gaan. Hij startte met het vervaardigen van crossmotoren in zijn eigen garage. Hij werd een specialist in het verbeteren van de bestaande 500cc BSA motorblokken. Snel kreeg hij een reputatie als bouwer van snelle viertakten die het vuur aan de schenen van de heersende tweetakten kon leggen. Ook was de CCM een mooie verschijning door het proportioneel design van deze vette viertakt.

John Banks in zijn CZ-periode

Halverwege de jaren ’70 kon CCM successen boeken in het wereldkampioenschap 500cc met John Banks die meerdere keren in de top vijf wist te eindigen. Hier in België was het Limburger René Santermans die jarenlang als enige viertaktpiloot zeer verdienstelijk wist te scoren op een CCM tussen de rokende tweetakten. In de twee volgende decennia schakelde Clews over op Rotax motoren. De CCM met herwerkte BSA B50-motor is een echte blikvanger op vintage motorcrosswedstrijden.

In de onderstaande video’s gunt Alan Clews ons een blik in de CCM-werkplaats en zijn interne keuken. Testrijders tonen hun kunstjes en in de werkplaats zijn er veel leuke dingen te zien. Het bedrijf bestaat nog steeds en maakt tegenwoordig fantastisch ogende straatfietsen (zie foto beneden).

https://www.youtube.com/watch?v=UAXnv29lxJw&t=2s

CCM Spitfire Scrambler

CCM Spitfire Scrambler