Published On: 21/11/2016

Ongeziene modderige omstandigheden in de hel van Borgloon.

Modderballet tijdens de GP 250 van 1985 in Borgloon.

Modderballet tijdens de GP 250 van 1985 in Borgloon.

Je mag van Facebook zeggen wat je wil maar af en toe passeert er iets op je tijdlijn waarvan je lichtjes opgewonden word. Voor ik jullie op verkeerde gedachten breng: Er was geen spatje bloot te zien, alleen maar onschuldige beelden van vintage motorcross.

Deze keer flitsen we terug naar 1985, meer bepaald naar het prachtige panoramische Stadsbroek van Borgloon. De weersomstandigheden zijn tussen de reeksen in omgeslagen met een ongekend modderballet tot gevolg. Wie ooit in zulke omstandigheden op een crossmotor zat in Borgloon weet waarvan we spreken. De hoogteverschillen op de omloop zijn nagenoeg onmogelijk geworden om te overbruggen. Het is op zulke omlopen dat motorcrossers met een flink stel ballen aan het lijf het verschil maken.

GP-winnaar Arno Drechsel

GP-winnaar Arno Drechsel

Jammer dat het prachtige circuit in Borgloon niet meer bestaat, het was één van de mooiste “oldskool-omlopen” van België. De beelden van de GP 250cc worden vooraf gegaan door een Enduro-wedstrijd in dezelfde gemeente en ook die spreekt tot de verbeelding. Je vind de GP van 1985 terug van minuut 40 tot 1u11 min. Grand Prix winnaar werd de Duitser Arno Drechsel, met Gert-Jan van Doorn, Heinz Kinigadner, Michèle Rinaldi, Marc Velkeneers en Jacky Vimond in een bijrol. De video is gemaakt zonder begeleidend commentaar maar op de achtergrond hoor je speaker Jos Vanluydt van jetje geven. De gehele film duurt maar liefst 1u49 min. Zorg dus voor een flinke voorraad Jägermeister (het is de tijd van het jaar) en een industriële hoeveelheid borrelnootjes.

 

Dankzij een wakkere lezer werden we opmerkzaam gemaakt van een foutief jaartal in de titel. Het zijn dus beelden uit 1985 en niet uit 1995. Mea culpa.