Published On: 07/12/2021

De eerder dit jaar overleden motorcrosser Joël Robert was een legende. Robert was een man met vele facetten, zowel teder als nors, begiftigd met uitzonderlijke vrijgevigheid en in staat tot indrukwekkende woede. Wij vonden beelden in het archief van de RTBF over de talentrijke motorcrosser.

Deze pure Waal was geen sportman zoals de anderen. Uiterst begaafd op een motor, en naast de piste altijd klaar om grappen en grollen uit te halen. Wie hem in de jaren zestig en zeventig kende, toen hij zijn rivalen met zijn talent verstikte, kan massa’s anekdotes over Joël vertellen. “Als ik mijn vader hoor praten over alle domme dingen die Joel tijdens zijn carrière heeft gedaan, is het moeilijk te begrijpen waarom hij zes keer wereldkampioen motorcross is geworden,” vertelde Harry’s zoon Stefan Everts ons eens. “En toch slaagde Joel erin om een flamboyant leven te leiden en tegelijkertijd buitengewone sportieve prestaties te leveren.” Het bewijs is in zijn zes wereldtitels en 50 Grand Prix-overwinningen. Records die dertig jaar zouden blijven staan voordat Stefan Everts ze van de planken veegde.

Teder en nors
Joël Robert was een romantisch personage die zelden politiek correct was. Zijn mening was de wet. Hij was ook een man met een bovengemiddelde intelligentie. Dit was een van Joël’s vele karaktereigenschappen: achter zijn ietwat oubollige manieren en zijn vaak bloemrijke taal zat een heer van uitzonderlijke vriendelijkheid, vrijgevigheid en fijngevoeligheid. Maar Joël Robert zag er, door zich niet te onderwerpen aan de compromissen van het leven in de maatschappij, ook uit als een dictator. De vele medewerkers die hij in zijn kielzog meebracht om de 24H de la Chinelle te organiseren kunnen hiervan getuigen. Deze begaafde Waal had regelmatig contact met leden van onze koninklijke familie en Hollywoodsterren (hij was bevriend geraakt met Steve McQueen).

Druk op ‘Tout accepter’ voor je de video kan bekijken.