Published On: 19/07/2020

Het wereldkampioenschap 500cc van 1973 zou erg spannend verlopen want zowel Roger De Coster als de Duitser Willy Bauer zijn erg aan elkaar gewaagd. De openingsrace werd gereden in Tarare, Frankrijk en werd gewonnen door Maico-rijder Gerrit Wolsink. De Coster viel uit in de eerste reeks maar won wel de herneming.

Jiri Stodulka Foto: Forgotten Motocross Facebook

Twee weken later is het de beurt aan Sittendorf om de piloten te ontvangen voor een nieuwe strijd op een pittige omloop. Het is 15 april 1973 en de weergoden waren de dagen voordien al flink in de weer om koning winter in stand te houden. In de nacht van zaterdag op zondag viel er dan nog een halve meter sneeuw bij waardoor de organisatie heel wat werk voor de boeg had om het circuit berijdbaar te maken. Sittendorf lag er nu glibberig en gevaarlijk bij waardoor de Internationale jury aan het vergaderen sloeg.

Volgens de jury kon de wedstrijd doorgaan maar De Coster en heel wat andere rijders weigerden te verschijnen aan het starthek. Het waren vooral de Oostblok-rijders die gedwongen door hun federatie toch de start namen in Oostenrijk. De Oostenrijkse tv-zender ORF zou live gaan uitzenden en ook dit feit zou doorwegen om de race toch te laten plaatsvinden. Jiri Stodulka uit Tsjecho-Slowakije pakte zo de overwinning voor Walter Leitgeb uit Oostenrijk en Oldrich Hammerschmid, ook uit Tsjecho-Slowakije. Deze laatste zou ook leider worden in de tussenstand van het WK 500cc.

Gedurende het ganse seizoen 1973 zou de discussie blijven bestaan of Sittendorf nu mee zou opgenomen worden als geldige WK-wedstrijd. Uiteindelijk werd in oktober van dat jaar voor de groene tafel beslist dat de race in Sittendorf niet zou meetellen. De Coster werd zo voor de derde keer wereldkampioen omdat hij de regelmatigste was over de complete campagne van dat jaar. De beslissing was echter ten nadele van de Duitser Willy Bauer die nochtans meer reekszeges liet optekenen. Jaak Vanvelthoven werd derde in de eindstand.

Foto: Wally Wallenberg