Published On: 26/01/2022

Ergens in 1985 trok Suzuki de stekker uit haar 500cc productie. Tot dan toe hadden ‘de gelen’ altijd luchtgekoelde 500cc’s van de band laten lopen. De hoop op een watergekoelde big bore uit Hamamatsu die gelijke tred kon houden met de CR500 was meteen verdwenen. En toch is er ooit eentje gemaakt.

Toegegeven, wij wisten niet eens van het bestaan van deze machine maar ergens in 1983 is er eentje met waterkoeling gebouwd door het team van Geboers. Dan zou de machine verkast zijn naar een verzamelaar in Italië. Uiteindelijk werd de watergekoelde Suzuki in 2017 gekocht door een Brit.

De mannen van 999lazer zijn zot van oude tweetakten en wisten de unieke Suzuki op te sporen. Zij verzamelde alle bekende info over het project en deden zelfs een testrit. In 1983 zou niemand minder dan Harry Everts enkele maanden gereden hebben met de machine maar een bevestiging daarvan kregen we nog niet binnen. Everts deed dat jaar mee in het WK 500cc met een Suzuki. Hij eindigde vierde in de eindstand maar weten niet zeker met welke machine dat gebeurde.

In het motorblok staat FHS Tuning gegraveerd, we vonden ook geen info over dat bedrijf. Intussen zoeken we naar meer informatie over deze unieke machine. Iedereen die er wat over weet mag ons een mailtje sturen. Geniet alvast van de video van een erg unieke watergekoelde Soes uit 1983.

Update: Intussen kregen van verschillende bronnen meer informatie over deze Suzuki. Van Harry Everts himself kwamen we te weten dat hij nooit met deze Suzuki heeft gereden. Van een andere betrouwbare bron kwamen we te weten dat dit watergekoeld exemplaar gewoon een zelfgebouwde kopie is van de RN500 watergekoelde fabrieksfiets uit 1982. De RN500 werd gebouwd in Japan en werd getest door Eric Geboers, André Vromans, Harry Everts en Michele Rinaldi. Eind 1982 stopte Suzuki met de productie. In 1983 reed Rinaldi nog met deze motor terwijl hij geen contract meer had met Suzuki. De watergekoelde Suzuki is dus een Belgisch zelfbouwproject dat enkel gebruikt werd in lokale wedstrijden.