Published On: 21/09/2020

In de herfst van 1991 ging Mike LaRocco op zoek naar iemand om een oefencircuit voor hem te bouwen op zijn landgoed in Indiana. De man waarmee hij op de proppen kwam was Tim Ritchie, zoon van de legendarische Redbud oprichter Gene Ritchie. Samen stelden ze een oefenbaan voor Mike samen die een massieve sprong van 45 meter omvatte die later “Kong” werd genoemd.

Na het zien van Larocco die deze megasprong verschillende keren probleemloos uitvoerde, werd Tim gecharmeerd van het idee om een soortgelijke sprong toe te voegen aan zijn vader’s circuit in Redbud. In 1992 bracht Tim zijn eigen versie van Kong naar Redbud en schakelde Mike in om hem te helpen de beste hoek en afstand uit te werken. Tijdens de AMA National die zomer introduceerde Mike deze niet alleen door de enorme sprong te maken, maar ook door hem te doen op een Kawasaki KX125. In 1992 was dit geen geringe prestatie en de spectaculaire sprong kreeg al snel een nieuwe naam, LaRocco’s Leap. Vandaag de dag is de Leap nog steeds de beroemdste sprong in de Amerikaanse motorcross ondanks dat de vorm en lengte van jaar tot jaar varieerde.

In de eerste video zie je Mike de sprong uitvoeren op een KX125. In de tweede video zie je een recent evenement in Redbud waar de deelnemers -althans degene die durven – Larocco’s Leap springen. Ook zie je een analyse van de gewaagde sprong met een snelheidsmeting aan het begin.