Published On: 18/11/2023

Tijdens de laatste jaren van de jaren ’60 verscheen Suzuki als eerste Japanse fabrikant van crossmotoren op internationale wedstrijden. In 1968 werd de Zweed Olle Pettersson aangetrokken om mee te helpen aan de ontwikkeling. Succes volgde snel met een eerste wereldtitel in 1970. Een jaar later kon de motorcrosswereld voor het eerst een productiemachine kopen: De Suzuki TM400 Cyclone. Deze crosser kreeg al snel de bijnaam “The Widowmaker”.

De TM400 werd in 1971 door de marketingmensen van Suzuki flink gepromoot en werd aan de man gebracht als “een productiemotor die erg dicht aanleunde met de machine waarmee Roger De Coster datzelfde jaar voor het eerst wereldkampioen zou mee worden. Maar was dat zo? De TM400 werd als zoetje broodjes aan de man gebracht (vooral in de VS) maar de kopers kwamen er al snel achter dat deze toen nog met oranje kleuren getooide Soes niet in de buurt kwam van de fabrieksfiets van De Coster.

 

 

De TM kreeg al snel na de lancering een reputatie mee, en die leeft tot de dag van vandaag voort. Onze Amerikaanse collega’s van Motocross Action Magazine riepen de TM400 uit als de meest gevaarlijke crossmotor ooit. Zijn bijnaam werd “The Widowmaker”, niet onterecht, want door het oncontroleerbare vermogen crashten heel wat rijders met deze geweldenaar. Vermogen was er genoeg maar die kwam en ging met een vingerknip. De ontsteking was er eentje zonder contactpunten maar zorgde versterkte het on-off gevoel enigszins waardoor een ritje op de TM400 een wildemans rit werd. Onze Britse vrienden van 999lazer wisten een origineel exemplaar op de kop te tikken en gingen er rondjes mee rijden op een circuit. In de video krijg je gedetailleerde uitleg over Widowmaker en natuurlijk de test zelf.