Published On: 23/01/2021

Op de redactie van MXVintage waaien al eens innovaties binnen die de moeite waard zijn om wat dieper op in te gaan. Zo is er de vorig jaar gelanceerde “Ripper” van Risk. Het bedrijf uit Noord-Ierland is al jaren creatief bezig met de motorcross en met dit automatisch roll-offsysteem laten ze zien dat ze knappe koppen in huis hebben.

Deze Ripper is een klein apparaatje dat aan de strap van je bril wordt bevestigd. Het koordje wordt aan een razend snel motortje gekoppeld en zo bedien je je roll-off vanaf nu op het stuur van je crossmotor met een draadloze drukknop. In deze coronatijden konden we het systeem nog niet testen op een circuit maar we probeerden het toch al eens uit om te zien hoe het apparaatje werkt.

In het verleden waren er al enkele mislukte pogingen om een crossbril te automatiseren.  Die dingen werden na een faliekante test op de baan met een flukse boog weer de bus in gesmeten waarna het kleinood dan plots wel begon te rollen en zelfs niet meer wou stoppen. Risk heeft het systeem compleet herdacht met de techniek die nu voorhanden is en we moeten toegeven dat – in de setup van de video (een losse helm met bril) – de Ripper feilloos werkt.

Wij trokken een Lazer X-Team crossbril met roll-off over de helm en monteerden de Ripper over de strap. Nadien dien je gewoonweg het koordje in te haken en het toestel aan te zetten. Tijdens het rollen duwt het toestel zich af aan de behuizing van de roll-off van de bril. Dat werkt alvast prima. Nogmaals, we willen het systeem uiteraard eens testen tijdens een zware slijkrace maar de eerste indruk is erg positief.

Indien je meerdere motoren hebt kan je los van het setje extra bedieningsknoppen kopen. Die moet je wel eerst “syncen” met het systeem. In de knop zit een knoopcel van het type CR2032 en de Ripper zelf laad je op via de usb-poort van je laptop. Met één lading doe je ongeveer 10 rolletjes. Met deze Ripper kan je je handen aan het stuur houden als je bril vuil is. Met een druk op de knop vernieuwt hij je zicht binnen 1 seconde. Later komen we uitvoerig terug op dit systeem van Risk.

De Ripper is te koop bij Outlaw Racing voor 145€. Je kan hem aanschaffen via deze link.