Published On: 11/04/2021

Crossmotoren zijn het voorwerp van een constante evolutie. In de geschiedenis zijn er drie mijlpalen met telkens een grote sprong in de gebruikte technieken.

De eerste grote stap kwam er eind de jaren ’60 van vorige eeuw toen de viertakten werden weggedrukt door de lichtere en snellere tweetakten. De volgende revolutie kwam er in 1981 met de introductie van de monovering, waterkoeling en schijfremmen. Rond de eeuwwisseling kwam stap 3 met de viertakten die het weer overnamen van de tweetakten.

Daarom is het leuk om een vergelijking te maken van oud en nieuw. De vergelijking moet wel realistisch zijn en daarom wordt in de video terug gegrepen naar een Honda CR250 van 1995. De machine heeft alles wat een goede tweetakt moet hebben zoals, goede stuureigenschappen, een goed werkende upside-downvering, een krachtig motorblok, een powervalve en natuurlijk de gebruikelijke schijfremmen, monovering en vloeistofkoeling. Deze oude maar nog krasse Honda wordt vergeleken met een Honda CRF450R van 2021. De CRF heeft natuurlijk zijn kwaliteiten en is een krachtpatser van formaat maar de bevindingen van de testpiloot zijn verrassend. Kijkt u maar mee.