Published On: 20/10/2023

Hodaka was een gezamenlijk Japans en Amerikaans bedrijf dat motorfietsen produceerde van 1964 tot 1978. In die periode werden bijna 150.000 motorfietsen geproduceerd. Voor 1964 maakte Hodaka motoren voor het motorfietsmerk Yamaguchi.

De wereldwijde distributeur van Hodaka’s was PABATCO, wat staat voor Pacific Basin Trading Company. Het hoofdkantoor was gevestigd in het plattelandsstadje Athena, Oregon. PABATCO ontwierp het merendeel van de motorfietsen en Hodaka in Japan was verantwoordelijk voor de motor en de fabricage en assemblage. Pabatco was van 1965 tot 1978 eigendom van Shell Oil Company. De naam Hodaka komt van een berg in de buurt van de fabriek en betekent “groter worden”.

 

 

De gebroeders Oishi, eigenaars van Hodaka, maakten eind jaren ’50 een lange reis naar Europa en kochten in die tijd bijna 50 Europese en Engelse motorfietsen om mee terug te nemen naar Japan om te bestuderen. Hodaka begon met de productie van complete motorfietsen in 1964 en wordt door sommigen gezien als de start van de trail bike rage in de Verenigde Staten.

Aan het eind van de jaren ’70 leidde een combinatie van gebeurtenissen tot de ondergang van Hodaka. Dalende koersen van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen, een verschuiving in de vraag van crossmotoren naar grotere wegmotoren en algemene economische zwakte werden het bedrijf fataal. Shell probeerde op een gegeven moment het bedrijf Hodaka te kopen, maar het aanbod werd door Hodaka in Japan afgewezen. Een deel van het gereedschap werd later verkocht aan het Koreaanse bedrijf Daelim na de sluiting van Hodaka in 1978.

In Europa zijn deze machines nooit populair geweest en daarom zal je er weinig verzamelaars vinden met een Hodaka machine in hun collectie.

Bron: Wikipedia