Published On: 29/11/2020

De legendarische plaats aan de Maas blijft tot de verbeelding spreken van elke motorcrossliefhebber. Op onze Instagrampagina posten we heel wat foto’s van de wedstrijden op de Citadel en die krijgen wereldwijd heel wat views met een pak lovende commentaren. De magie van de race zit in een uitzonderlijke locatie voor een GP motorcross maar ook in de grote uitdaging voor de rijders.

Vraag het maar aan de piloten die ooit reden op de Citadel: het was een stevig circuit dat op sommige plekken leek op een enduro-omloop. De steile hellingen en afdalingen waren één ding. En uit de bossen komen om plots op asfalt en kasseien een dikke 500cc open te gooien naar aanloop van een brute jump was een ander. Dan was er de sfeer rond het circuit. Nergens gingen de supporters meer uit de bol dan in Namen. Nergens werd er meer Jupiler gedronken en gegoten dan daar.

De Citadel had ook meerdere hotspots. De esplanade was natuurlijk de grootste met zijn tot de verbeelding sprekende tribune. “Ludus Pro Patria” staat er in de stenen gebeiteld. Dan waren er de bossen waar die diepe grom van de tweetakten een andere dimensie kreeg. De belangrijkste hotspot was natuurlijk het cafeetje “Chalet du Monument” waar de heren crossers een stukje asfalt onder de noppen kregen geschoven. Aan dat cafeetje was het non-stop feest van donderdag tot zondagavond.

Het was ook de plek waar de Britten “thuis” waren. Blote basten gehuld in een Union Jack en een blik gerstenat in de hand schreeuwden zich schor als Banks, Thorpe of Nicoll voorbij raasden. Hoe dan ook, de hoop dat er nog ooit op het hoogste niveau gaat gecrosst worden is nihil. De omloop is niet geschikt om een moderne GP te huisvesten en bovendien is het circuit levensgevaarlijk voor de moderne en snelle motoren van nu.

Laurent Lambillon verzamelde de beste beelden van de races op de Citadel en mixte ze met de beelden van een wandeling eerder dit jaar. De video is een leuke herinnering aan een tijd die nooit meer terug komt.

Foto: archief MXVintage