Published On: 17/08/2023

De Brit Dave Thorpe was een kind van de gouden jaren ’80. Toen hij terecht kwam in het hemelse HRC-Honda, maakte hij deel uit van een ijzersterk team met André Malherbe en Eric Geboers. Thorpe werd drie keer wereldkampioen en dat wil wat zeggen met zulke straffe concurrenten in de 500cc klasse.

Thorpe werd geboren op 29 september en werd al snel ingewijd in de sport. Zijn vader nam hem mee naar de races en al snel zat hij zelf op de motor. Naast zijn kompanen bij Honda waren er ook nog Georges Jobé, Hakan Carlqvist, Heinz Kinigadner en zoveel anderen die een GP konden winnen. Het grote voorbeeld van Dave Thorpe was Graham Noyce die in 1979 wereldkampioen 500cc werd. Thorpe noemt Noyce de laatste “Rock ’n Roll-crosser” omdat Noyce hard trainde, hard reed maar ook hard leefde.

 

 

Hij haalt ook de HRC-motoren aan die toen vijf jaar voorop lagen in de ontwikkeling. De machines waren snel maar redelijk angstaanjagend en je moest fysiek erg sterk zijn om ze te laten renderen. Deze dikke tweetakten brachten je snel in de problemen door de manier waarop het vermogen erin kwam. Dave Thorpe was erg close met Eric Geboers en wist van The Kid dat hij op een hoogtepunten zou stoppen. En zo geschiedde.

Geniet van deze wondermooie docu over drievoudig wereldkampioen 500cc Dave Thorpe.