Published On: 14/06/2022

Het was afgelopen zondag spannend uitkijken naar de reünie-dag die Johan Troch organiseerde naar aanleiding van de Internationale Motorcross der Gelaagputten te Stekene, die decennialang plaatsvond op Pinksterzondag. Johan Troch is de jongste zoon van wijlen A.M.S. medeoprichter, algemeen secretaris en meerdere malen koerscommissaris Pierre Troch, die in 1947 de A.M.S. Stekene oprichtten. 75 jaar na de oprichting dus. Andere aanleiding was, dat het 40 jaar geleden is dat de allerlaatste motorcross in de Stekense Gelaagputten kon doorgaan, en dat was Pinksteren 1982. Een ideale gelegenheid dus.

 

 

Er waren heel wat toppers uit onze nationale motocrossgeschiedenis uitgenodigd, en de meesten tekenden dan ook present om naar Stekene af te zakken. Enkele namen: Sylvain en Desiré Geboers, Julien en Gilbert De Roover, Willy van Loon, Jos Vermeeren, René Baeten (junior), Rogier Lambrechts, Frans Slechten, Francois Gemmelprez, Eddy Nuyts, Willy De Witte, Jef Goffins en als vertegenwoordiging van Jef Teuwissen was neef Richard Teuwissen aanwezig. Helaas hadden wegens onvoorziene omstandigheden op de valreep enkele andere toppers forfait moeten geven.

Ondanks het feit dat organisator Johan Troch totaal onervaren was bij een organisatie van een evenement zoals dit, zijn de reacties van alle aanwezigheden unaniem zeer lovend. Het was een prachtig event op een ideale locatie, namelijk het oud stationsgebouw in Stekene dat vlakbij de befaamde Gelaagputten ligt. Het gemeentebestuur van Stekene was mee op de kar gesprongen van Johan om de motorcross in Stekene terug in the picture te brengen na 4 decennia. Dat resulteerde in een openluchttentoonstelling van een twintigtal grote hoogkwalitatieve foto’s van de crosswedstrijden die in de Gelaagputten plaatsvonden.

 

 

Deze foto’s staan langsheen de oude spoorweg dat nu een fietspad is. Deze borden staan vanaf het oud station tot zo’n 150m verder. Na een openingsreceptie begon dan de eigenlijke reünie met een inleidende tekst door Daniel Troch, een broer van Johan die daarna zelf het woord nam. De historiek van A.M.S. Stekene tot en met de afgelasting van de motorcross in Stekene een paar dagen voor Pinksteren in 1983 kwam uitgebreid aan bod in de bevlogen passionele speech van Johan. Een kleine verrassing volgde. Via een beamer op scherm zagen we beelden van niemand minder dan Roger De Coster vanuit Californië en een paar dagen voordien opgenomen. Hij sprak een videoboodschap in waarin Roger de aanwezigen zijn oud collega’s in Stekene begroete.

 

 

Organisator Johan Troch verraste ook de aanwezigen met aangekochte tv-opnamen van de vele wedstrijden in Stekene. Machtig om terug te zien, met het bijhorende 2-takt gebrom van weleer. In de late namiddag werd een wandeling aangevat met de oud-piloten langsheen de openlucht fototentoonstelling, om vandaaruit naar de voormalige omloop van de gelaagputten te gaan. Heel emotioneel moment toch … René Baeten aan het grote foto-bord met zijn vader, te zien tijdens de wedstrijd in Stekene 1955. We weten helaas ook wat René Baeten overkwam in Stekene op 5 juni 1960.

Ander hoogtepunt ook, was de fotosessie van Sylvain Geboers en Willy van Loon die samen poseren aan het bord met de foto uit 1971. 51 jaar na datum die twee … geweldig. Johan Troch gidste deze groep van zo’n dertig genodigden langsheen de belangrijkste nog visueel herkenbare plaatsen van het parcours. Apotheose was toch wel de groepsfoto sessie die genomen werd op de voormalige startplaats. Later bij terugkomst aan het oude stationsgebouw werd er nog duchtig nagekaart over de mooie jaren van onze motorcross-sport in België. Kortom, een zeer geslaagd initiatief die anderen kan inspireren om nog zulke reünies op poten te zetten in de nabije toekomst.

 

Foto’s: Luc Vanderaa, Guy Souvereijns, Chris Scheltens en Johan Troch