Published On: 18/12/2018

Elke motorsportfreak kent wel de jaarlijks weerkerende TT races op het eiland Man. Het is de gevaarlijkste motorrace ter wereld die gehouden wordt op een stratencircuit van iets meer dan 60 km. De motorhelden scheuren met waanzinnige snelheden langs stenen muurtjes, heggen, gebouwen en heuvels om deze legendarische wedstrijd op hun naam te schrijven. Tom Waes trok dit jaar voor zijn tv-programma Reizen Waes door Europa en bracht een bezoek aan het beruchte eiland dat tussen Ierland, Engeland en Schotland ligt.

Dat Tom Waes graag het gevaar opzoekt wisten we al en daarom kon het niet uitblijven dat hij ooit op de beroemde TT-races van Man zou verzeild raken. Nu zondag 23 december 2018 komt de VRT op één! met de aflevering die dit jaar werd opgenomen tijdens de TT races. De “Isle of Man TT” heeft een erg bewogen geschiedenis die we hieronder kort maar krachtig samenvatten.

De eigenlijke race ontstond in 1907 nadat er elders geen wetgeving werd gevonden die toeliet om een race te houden op een stratencircuit waarbij de wettelijke maximumsnelheden ruim werden overschreden. Het eiland Man heeft een apart statuut en is geen onderdeel van de Europese Unie maar ook niet van het Verenigd Koninkrijk. Het lokale bestuur kon daarom met een aanpassing in haar regels de race laten doorgaan in de enge straten van het eiland. De wedstrijd was van 1949 tot in 1977 onderdeel van het wereldkampioenschap snelheid maar enkele jaren voordien kwam er zware kritiek vanwege het gevaar en de vele ongevallen. Sinds 1972 weigerden alle grote teams om nog aan de TT deel te nemen. Eind 1976 trok de F.I.M. zich terug waardoor de wedstrijd dus haar statuut van WK verloor.

Sindsdien worden de wedstrijd weer geleid door de ACU en zijn er aparte raceklassen specifiek voor deze wedstrijd ingevoerd. Ondanks de wijzigingen bleef de wedstrijd zijn populariteit behouden maar het aantal doden bleef een pijnpunt. Racen op het eiland is complete waanzin maar de aantrekkingskracht voor motorrijders met een flink stel ballen aan hun lijf blijft groot. Het aantal doden is sinds het ontstaan van de TT opgelopen tot 255. Dat zijn uiteraard niet alleen motorrijders maar ook medewerkers, toeschouwers en politie-agenten. De gemeten topsnelheden liggen rond de 320 km/u en voor toeschouwers is het een onwaarschijnlijke gebeurtenis om die mannen van staal voorbij te zien scheuren met tussen hun stuur en een stenen muurtje de ruimte van enkele luttele millimeters. Het loopt dan ook dikwijls mis met als gevolg de spectaculaire crashes die te zien zijn op YouTube.

Wat moet u onthouden van de TT races op het eiland Man? Dat Joey Dunlop 26 keren kon winnen, hij is de recordhouder voor John McGuinness (23) en Michael Dunlop (18). Giacomo Agostini kon de wedstrijd 10 keren winnen. 9-voudig wereldkampioen Valentino Rossi reed er ooit een ererondje en vond het circuit “f**cking awesome”. Op de vraag of hij ooit zal deelnemen antwoordde hij dat de TT te gevaarlijk is. Rossi: “Als je een fout maakt kan het meteen je allerlaatste zijn“. De gemiddelde snelheid van het snelste rondje ooit ligt op 217 km/u. En het is ook nodig om aan te halen dat als je logies zoekt om de wedstrijd te bezoeken dat je dat best anderhalf jaar op voorhand doet. Voor de race in 2019 vindt je niks meer vrij en daarom boek je nu best voor 2020 tenzij je er met een tentje op uit trekt.

De volgende Isle of Man TT is van 25 mei tot en met 7 juni 2019. In de eerste week zijn er de trainingen van de diverse categorieën, de tweede week zijn voorzien voor de wedstrijden. Sinds enkele jaren is er ook de categorie Zero-TT voor elektrische racers. Het Belgische Saroléa kon in 2017 een uitstekende vierde plek scoren met hun SP7.

Reizen Waes Europa en de aflevering over de Isle of Man TT kan je bekijken nu zondag 23 december om 20u20 op één!

 

Tekst: Danny Hermans

Foto Tom Waes: tingo.be

Foto intro: motorsportretro.com