Published On: 12/12/2022

Crossmachines zuigen massaal veel volume lucht aan en omdat deze meestal “gecontamineerd” is met stofdeeltjes, modder en zand moet er nauwlettend omgesprongen worden met een luchtfilter.

Zie de luchtfilter als een long en behandel hem ook zo. Je motor zal veel langer meegaan indien de aangezogen lucht op de juiste manier gefilterd is. We kunnen het niet genoeg benadrukken: spring niet achteloos om met een luchtfilter. Deze vervangen is helemaal niet moeilijk maar doe het wel op de juiste manier.

 

 

  1. Was uw filter niet uit met petroleumderivaten zoals benzine, white spirit, petroleum, wasbenzine, verdunner en dergelijke. Filters zijn gelijmd en door deze producten te gebruiken laat de lijm los en is je filter naar de haaien. Heb je niet gezien waar de filter los is gekomen? Dan gaat ook je motor eraan. Gebruik de voorgeschreven producten om je filter te reinigen. Bij Twin Air is dat “Liquid Dirt Remover”. En gebruik handschoenen tijdens het hele proces.
  2. Wring niet met een filter bij het uitwassen. Ook hier dreigt de lijm los te komen want je zet kracht op de gelijmde delen van de filter en dat is niet de bedoeling. Een filter is niet gemaakt om aan deze krachten te kunnen weerstaan. Knijpen mag, wringen niet. Een luchtfilter is vrouwelijk dus met zachtheid behandelen.
  3. Vervang je filter niet tussen de reeksen. Dit is niet nodig en je loopt het risico om bij het vervangen toch zand in de carburator te krijgen. Niet doen dus. Je filter vervang je op een rustig moment bij je thuis in de werkplaats. En is er extreem veel stof tijdens de wedstrijd? Gebruik dan een filterskin of dustcover. Dit is een fijnmazig netje dat je over de filter maakt. Zit het vol stof na een stoffige reeks dan doe je de cover eraf en rij je de tweede reeks zonder.
  4. Ga niet dadelijk rijden na de montage van een vers geoliede filter. Je motor gaat te rijk staan omdat de verdunner van je filterolie nog niet is vervlogen. Deze verdunner wordt aangezogen waardoor die als brandstof fungeert. Wacht 24 volle uren voor je de motor start.
  5. Zorg dat je altijd een paar filters in voorraad hebt. Niks zo handig als een geoliede filter direct vanuit de verpakking in de filterkast te kunnen plaatsen.
  6. Spoel het filter voldoende met warm water en detergent. Nadat de filter is uitgewassen met daarvoor voorzien product spoel je best overvloedig na met warm water en wat afwasmiddel uit de keuken. Je zal zien dat er nog kleine olierestjes boven komen drijven en die moeten er echt volledig uit.
  7. Laat je filter heel erg goed drogen. Je filter te snel van olie voorzien is dom. Indien er nog natte plekken zijn zal de olie daar niet intrekken. Wanneer de vochtige plek opgedroogd is zit je met een stukje filter waar geen olie zit. De specifieke olie is heel erg kleverig en net deze functie houd het stof en vuil tegen.
  8. Koop een volledige reinigingset. Het kost niet veel en zo ben je geoutilleerd als een Pro. De emmer is voorzien van twee roosters, eentje voor de bodem zodat je filter niet in het vuil op de bodem drijft en een toprooster om je filter onder water te houden tijdens het reinigen.
  9. Vergeet ook de filterkooi, bevestigingsbout en kast niet te reinigen. Dit doe je met een spuitbus contactcleaner. WD40 of CRC kan ook. Het heeft geen zin om je filter na elke wedstrijd te vervangen en deze belangrijke onderdelen over het hoofd te zien. Kijk net voor je het nieuwe filter monteert in de luchtinlaat met een ledlampje om te zien of er toch geen vuil is terecht gekomen.
  10. Kijk naar onderstaande twee video’s van Twin-Air om zo de laatste twijfels weg te nemen over de werkwijze. Hier zie je de enige juiste manier om een vuil luchtfilter te vervangen door een vers exemplaar. De eerste video laat zien hoe je reinigt, de tweede gaat over het oliën.