Published On: 09/12/2020

Deze keer hebben we het over de draadreparatiekit of ook wel een Helicoilset genoemd. Helicoil is net als b.v. Bic een merknaam en wordt algemeen gebruikt om het setje aan te duiden. Wanneer inwendige schroefdraad kapot is gedraaid is een Helicoil de oplossing.

Vaak wordt de schroefdraad ook sterker nadat het setje werd toegepast. Maar hoe werkt het nu eigenlijk? De set is uitgerust met een boor van een speciale maat om het gat met de defecte schroefdraad groter te boren. Er zit een speciale draadtap in, de eigenlijke Helicoils, een hulpstuk om de helicoil te plaatsen en een doorslagje om het meeneemlipje af te breken.

Werkwijze

  • Boor de beschadigde schroefdraad uit met de meegeleverde boor.
  • Gebruik de meegeleverde tap om voor het snijden van draad in het uitgeboorde gat. Gebruik hierbij voldoende snijolie.
  • Plaats de Helicoil over het montage hulpstuk. Let hierbij op dat het meeneemlipje in de opening zit. Draai de Helicoil met een licht neerwaartse druk in het opnieuw getapte gat tot een halve slag onder het oppervlak. Werk niet tegen de draairichting in omdat hierdoor het meeneemlipje kan afbreken. Indien nodig doe je aan de Helicoil een draadborgmiddel.

 

  • Wanneer het stukje schroefdraad op zijn plaats zit, het montage hulpstuk verwijderen. Het meeneemlipje kan je nu verwijderen met de meegeleverde doorslag en een tik met de hamer. Bij grotere maten doe je dit met een tang met lange bekken. Klaar!