Published On: 05/12/2017

Succesrijke stadioncross van Parijs heeft rijke geschiedenis met grote namen als winnaars.

Foto: crossxl.nl

Hate it or love it maar de Supercross van Bercy krijgt van ons een plaatsje in het grote motorcrossboek. De spectaculaire wedstrijd bestaat sinds 1984 en heeft sindsdien een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd.

MXvintage werpt een licht op de geschiedenis van deze wedstrijd. Lees hieronder “A brief history of European Supercrosstime”.

De op Amerikaanse leest geschoeide wedstrijden vinden plaats in het Stadium van Bercy in het bekende “parc des Princes”. De eerste wedstrijd vond plaats in maart 1984 en werd gewonnen door de Amerikaan David Bailey. De wedstrijden werden erg strak georganiseerd met veel show, flitsende lightshow en lasers, een opzwepende speaker en spectaculaire animaties tussen de reeksen.

De organisatie kreeg erg veel volk over de vloer waardoor in de herfst uitzonderlijk een tweede wedstrijd zou plaats vinden. Die werd gewonnen door Johnny O’Mara. Later zou er echter maar één wedstrijd per jaar doorgaan in Bercy. De jaren nadien stegen de bezoekersaantallen en werd het spektakel alleen maar groter. De winnaars in de klasse 250cc werden “King of Bercy” genoemd, deze van de 125cc “Prince de Bercy”. Dat de winnaars vooral Amerikanen waren sprak voor zich, het was en is hun specialiteit.

JMB

Het zou tot 1990 duren voor er een snelle Europeaan een voet tussen de deur kreeg bij de Yanks. Toen ging het dak eraf in Bercy want het was de jonge Franse durfal Jean-Michel Bayle die de hegemonie van de Amerikanen doorbrak. Hij klopte niemand minder dan Jeff Stanton voor de eindzege. Een jaar later deed Bayle dit kunstje nog een dunnetjes over en werd opnieuw “King of Bercy” voor Damon Bradshaw.

David Vuillemin

Nadien reed een andere Fransoos de pannen van het stadium. David Vuillemin is voorlopig recordhouder met zes overwinningen in Bercy in zowel de 125 als de 250cc-klasse. Vanaf 1986 bleef het format ongewijzigd en werden de wedstrijden verdeeld over drie nachten. Onze Belgen konden nooit een wedstrijd winnen: alleskunner Stefan Everts werd wel tweede in 1990 na Jeff Emig. De volledige winnaarslijst vind je via deze link.

De nieuwe U-arena in Nanterre nabij Parijs.

Ook opmerkelijk: Ricky Carmichael kon de wedstrijd nooit winnen. De afgelopen drie jaren werd de wedstrijd gehouden in Lille omdat er in de buurt van Parijs een nieuw stadium moest worden gebouwd: de U-arena. Daar werd vorige maand de draad weer opgenomen. De overwinning ging naar Marvin Musquin. In de onderstaande video nemen we je mee naar de fantastische atmosfeer van de Supercross de Bercy van 1990. Zoals eerder gezegd ging de overwinning naar J.M. Bayle. Hij wist het talrijk opgekomen publiek te begeesteren. Ook vind je nog een video van de eerste wedstrijd in 1984.