Published On: 21/04/2022

Voor de classis motorcrossers van de Vintage Motocross Club Nederland (VMCN) is het nieuwe seizoen zeer succesvol van start gegaan in Holten. Het circuit van MAC de Holterberg was door de club in perfecte staat gebracht en ook de weergoden waren goed gezind. Rijders en toeschouwers hebben dan ook van een prachtige Classic cross dag kunnen genieten!

Met om en nabij de 200 inschrijvingen waren alle klassen goed gevuld. Om 9.00 uur was het aan de Classic 50cc om het spits af te bijten in de training. In deze klasse was direct al te merken hoeveel zin alle rijders hadden in het nieuwe seizoen en de 50cc blokjes werden al gelijk flink op de proef gesteld. In alle klassen werd er gestreden om de snelste tijden om zo het eerst en plek achter het starthek te mogen kiezen en een evt. plek in de A groep bij de Twinshocks en Pre 97 ‘Super EVO’ klassen.

In de Classic 50cc was het Peter Janssen uit Neerkant welke in de 1e manche op zijn VHS Kreidler de holeshot wist te pakken en de leiding een ronde in handen wist te houden alvorens o.a. Jesse Meindertsma op zijn Homoet Kreidler voorbij stak. Niet veel later nam Rob Teunissen op zijn Dick Baan Kreidler de leiding over en wist deze rondenlang in handen te houden en een comfortabele voorsprong op te bouwen. In de laatste ronde kreeg deze echter te maken met technische problemen waardoor het Hans Breemer was die de winst op zijn HEJA Sachs kon pakken. Na jaren dat vader Anne en broer Geert Breemer al in de Classic 50cc klasse deelnemen is dit seizoen nu ook Hans hierbij aangesloten.

In de 2e manche was het Jesse Meindertsma die er met de holeshot vandoor ging. Niet veel later werd de leiding overgenomen door Hans Breemer welke deze vervolgens enkele ronden later af moest staan aan Rob Teunissen welke ook prima op de Italiaanse TGM geleend van Freddy van der Laan uit te voeten bleek te komen.

Marijn Gilis

In de Twinshock klasse stonden 2 mooi gevulde groepen aan het starthek. Net als voorgaande jaren ging de strijd in de A groep o.a. tussen Marijn Gilis, Jurgen Schreurs en Danny Seels. In de 1e manche was het Gerben Minkhorst die er bij het vallen van het hek als een speer vandoor ging, maar werd later door de 3 genoemden ingehaald. Kopstart in de 2e reeks was er voor Jurgen Schreurs op de Maico. De winst ging uiteindelijk in beide naar Marijn Gilis. In de B-groep was er ook beide starts eenzelfde winnaar in de persoon van Hannes van Engelen op zijn Suzuki.

Bij de Classics was het Johan Kistemaker uit Kolhorn welke op zijn CZ beide manches van start tot eind de leiding in handen wist te houden en winnend kon afsluiten. In de 1e manche werd hij gevolgd door Seth Kox en Peter van den Nieuwenhof. In de 2e manche was het Peter van den Nieuwenhof op de 2e plaats en daarachter Bas van Kaathoven die de 3e plek wist te bemachtigen.

In de ‘nieuwe’ Pre 97 Super EVO klasse waren ook prachtige gevechten waar te nemen en lag de snelheid hoog. Nieuw bij de VMCN is dat vanaf seizoen 2022 rijders met een startbewijs deel mogen nemen in de Pre 97 Super EVO klassen. Met enkele bekendere namen in het crosswereldje waaronder Luca Nijenhuis, Gert-Jan Assink, Remco Doornwaard en Wesley Staring aan het starthek zat het tempo er dan ook bij deze 1e wedstrijd direct goed in.

In de B-groep ging winst in de 1e manche naar Yannick Grievink voor Chris van Groen en Johan Pieper. In de 2e manche was het Chris van Groen die winnend wist af te sluiten voor Gerard Heijnen en Paul Dijkstra.

In de A-groep was het Wesley Staring die kopstart wist te pakken voor de gebroeders Alwin en Stefan Takman. Van deze échte VMCN crossfamilie waren daarnaast in de A-groep ook nog vader Rudi en broertje Marnix actief en in strijd met elkaar. Wesley Staring wist de leiding rondenlang in handen te houden totdat hij in de bekende lastige 180 graden bocht een foutje maakte. Het was Luca Nijenhuis die toen op zijn 125cc Kawasaki van 1991 de leiding overnam voor Gert-Jan Assink op een 250cc Honda van 94 en Remco Doornwaard op een 125cc Honda uit 96 en in deze volgorde kwamen ze ook over de finish in de 1e manche. De lichte 125cc-tjes deden op het circuit in Holten dus zeker niet onder voor de kwartliters!

In de 2e manche lag de leiding lang in handen van Gert-Jan Assink. Het was uiteindelijk opnieuw Luca Nijenhuis die de winst wist te pakken voor Gert-Jan en Remco Doornwaard gevolgd op de 3e plek.

Uitslagen:

  • Classic 50cc: 1. Rob Teunissen 2. Hans Breemer 3. Jesse Meindertsma
  • Classic 60-: 1. Seth Kox 2. Bas van Kaathoven 3. Derk Rattink
  • Classic 60+: 1. Johan Kistemaker 2. Peter van den Nieuwenhof 3. Rob Vernet
  • Twinshock 50-: 1. Marijn Gilis 2. Jurgen Schreurs 3. Joop JR. Stalman
  • Twinshock 50+: 1. Danny Seels 2. Gerben Minkhorst 3. Sjaak Taskin
  • Pre 97 ‘Super EVO’ 125cc: 1. Luca Nijenhuis 2. Remco Doornwaard 3. Senna Van Voorst
  • Pre 97 ‘Super EVO’ Open: 1. Gert-Jan Assink 2. Wesley Staring 3. Alwin Takman
  • Pre 97 ‘Super EVO’ 40+: 1. Thomas Adriaanse 2. Francois Schaftenaar 3. Richard van Drooge

Voor alle uitslagen en tussenstanden zie onze website: Uitslagen en standen 2022

Komend weekend staat er geen NK op het programma. Op zondag 1 mei gaan het kampioenschap verder in Boekel bij MAC Mova ’83.
Foto’s: Ria Tuik en Freddie Driezes