Published On: 27/05/2022

Weet je nog? Vroeger waren er Rognée, Perwez, Motoland, Neeroeteren, Walcourt… zo veel trainingscircuits verdwenen… en meer recent de saga van Lierneux, of het slechte nieuws uit Hélécine… en wat met Lommel en Olmen ? Onze motorcross lijdt al meer dan twee decennia! Waarom is dat?

Ons land – nog steeds het meest succesvolle motorcrossland ter wereld – lijkt te zijn weggezonken in de ontkenning van een deel van zijn eigen DNA. In minachting voor zijn kampioenen uit het verleden, voor onze verheerlijkte helden, van wie sommigen zelfs koninklijke onderscheidingen ontvingen, … in minachting voor zijn jongeren in wording (die toch wel zullen rijden), steeds meer veroordeeld tot clandestiniteit.

 

 

Motorcrossers moeten onze grenzen verlaten – wat een volslagen absurditeit is in een land dat beweert de beginselen van “samenleven” uit te dragen, maar dat weigert de nodige compromissen te sluiten, terwijl de BTW vrolijk wordt geïnd op nieuwe machines. Politici beloven al 20 jaar circuits in elke provincie maar slagen daar niet in. In werkelijkheid zijn het enkelingen die een klacht indienen bij De Raad Van State en er in slagen om een vergunning te laten intrekken waardoor circuits moeten sluiten of zelfs verdwijnen.

Wij zijn motorcrossers en wij zijn er trots op, allen leden van dezelfde broederschap, ooit aanbeden, maar vandaag vergeten of ten onrechte veroordeeld, geminacht zoals vele minderheden, een broederschap vol respect, kameraadschap, menselijkheid, sportiviteit en vele andere waarden.  Een gemeenschap die haar legitieme recht opeist om toezicht te houden op haar jongeren en op een legale en waardige manier te bestaan, in toegewijde, afgebakende, veilige, gereglementeerde plaatsen, ver weg van alles, … om gewoon onze sport te beoefenen op vaste tijden en samen. Onze maatschappij kijkt onbewogen toe naar de duizenden vrachtwagens die passeren op de snelweg vlak naast het circuit van Hélécine, bijvoorbeeld!

 

 

Een sprankje hoop in dit alles? Misschien! Wij vernemen dat de ASBL Moto Cross Club de Rognée een ingewikkelde procedure voert en hoopt haar circuit op de plaats “Les Marnières” te kunnen heropenen! Op 23 mei werd in het gemeentehuis van Walcourt een informatievergadering gehouden! Wij waren er niet bij en wij kennen het resultaat niet, maar wij kunnen de stappen die worden genomen alleen maar vurig ondersteunen!

Elke rijder die ooit reed in Rognée weet hoe speciaal dit circuit was, een echt juweel! Een natuurlijk circuit, genesteld in de holte van een bekken en omhooggaand over de zijwaartse hellingen, met duizelingwekkende ultrasnelle afdalingen, met een harde ondergrond bij droog weer en snel glad bij nat weer! Een circuit voor mannen en vrouwen met ballen!

 

 

Hopelijk kan er binnen afzienbare tijd weer gereden worden in Rognée en is het de start van een wijzigende mindset binnen de politiek. Binnen twee jaar zijn er weer verkiezingen en hopen we vurig dat één of meerdere partijen in Wallonië en Vlaanderen wel een draagvlak willen zien voor een sport die op de palliatieve afdeling ligt.

Tekst: Manu Jacques en Danny Hermans
Foto’s : Rognée 1996, 2009 en 1997: familiearchief