Neen, u bent niet terecht gekomen op de website van “Dagelijkse kost”. Toch hebben we het over een gewas dat regelmatig verwerkt wordt door Jeroen Meus in zijn fantastische gerechten. Echter, sinds een paar jaren is de rode biet populair bij sporters en daar willen wij het fijne van weten. Het sap van de biet zou de sportprestaties verbeteren. Is rode bietensap legale doping of is het donkerrode goedje gewoon een slechtsmakend verzinsel? Wij zochten het voor u uit.
Vroeger werd de sap als kleurstof gebruikt vanwege zijn donkerrode kleur maar tegenwoordig wordt de biet geserveerd aan tafel en gaan sporters massaal aan het sap van deze groente. Het sapje is sowieso gezond want het bevat vitamine A, B1, B2, B6 en C. Voor je sportprestaties zijn deze stoffen van redelijk belang: vitamine B6 zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van voldoende rode bloedcellen, en zonder vitamine C ben je minder goed in staat om ijzer uit je eten op te nemen. Het zijn echter vooral de mineralen in rode bietensap die de doorslag geven. Calcium, natrium, magnesium, ijzer, foliumzuur en fosfor spelen een grote rol bij de vorming van rode bloedcellen en van nieuwe lichaamscellen in het algemeen.
Sportprestaties en rode bietensap.
Uit studies blijkt dat je meer uit je lichaam kunt halen door rode bietensap te drinken. Vooral duursporters blijken dit drankje te gebruiken om langer te kunnen doorgaan. Dat komt omdat er het stofje “nitraat” in zit. Nitraat wordt in je lichaam omgezet in nitriet door de enzymen van je speeksel. Nitriet zorgt voor een verwijding van je bloedvaten. Daardoor stroomt er meer bloed en dus ook meer zuurstof naar je spieren en dat bevordert de prestaties, afvalstoffen worden sneller afgevoerd en het herstel wordt bevorderd. Het effect hangt af van persoon tot persoon en ook van het feit hoe lang van te voren je aan de slag bent met rode bietensap. Een onderzoek uit 2005 zegt dat de prestatieverbetering kan toenemen tot 15% en dat is redelijk spectaculair.
Uit datzelfde onderzoek moet ook blijken dat duursporters weinig baat hebben van het sapje. Dat komt omdat duursporters een lagere intensiteit hanteren en de zuurstofopname niet zo een grote rol speelt. Het is zo dat vooral sporters die een korte en krachtige prestatie moeten neerzetten (tussen 5 en 30 minuten) kunnen profiteren van de werkzame stofjes in de biet. En daar hoort uiteraard ook motorcross bij. Motorcrossers moeten explosief zijn en gaan dan ook minutenlang in het rood (heb je hem?). Om verzuring tegen te gaan is er veel zuurstoftransport in het bloed nodig.
Hoe gebruik je rode bietensap?
Er wordt aangeraden om twee à drie uur voor de sportsessie 500 ml sap te drinken. Dan heb je ongeveer 400 mg nitraat binnen. Testen wijzen uit dat het bietensap na drie uur zijn werk doet. Anderen zweren bij het “opstapelen” van nitraat, door twee à zes dagen voor een sportwedstrijd elk dag rond de 400 mg nitraat uit bijvoorbeeld 500 ml bietensap te drinken. Handig weetje: vermijd om na het drinken van bietensap je tanden te poetsen, kauwgom te kauwen of mondwater te gebruiken. De bacteriedodende bestanddelen in tandpasta, kauwgom of mondwater verhinderen dat nitraat zich kan omzetten in nitriet.
We gaan eerlijk zijn: rode bietensap smaakt niet echt lekker. In de handel kan je pure rode bietensap kopen zonder enige toevoeging en dat is nauwelijks naar binnen te werken. Je kan wat citroensap toevoegen om de smaak te verbeteren, dat helpt echt goed. Nog makkelijker is om een sportdrankje met als basis rode bietensap te gebruiken. Het is goedkoop en je hoeft dan maar een kleine hoeveelheid van 70 ml te drinken want het is een bietensap-concentraat en zo krijg je evengoed die 400 mg nitraat binnen.
Voila, enkele dagen voor de start van het BK oldtimercross krijgen jullie van ons de gouden tip om uw prestaties te verhogen en zo vlotjes kampioen te worden. Opgelet, mors het goedje niet op uw nieuwe raceshirt: Die vlekken gaan er echt niet meer uit. Braaaap!!!