Published On: 20/06/2024

Het is triest nieuws voor de Belgische motorcross en eerlijk gezegd komt het als een echte schok. Claude Danis van AMC Eau Noire Nismes annuleert zijn motorcrossfestival, dat twee dagen zou duren in het weekend van 7 en 8 september. De malaise zit diep en brengt een aantal vragen en gevolgen met zich mee. Dat vraagt om een analyse.

De opener in Lummen viel in het water, net als de tweede organisatie in Ranst. We moeten het dus hebben over afgelastingen … een woord dat zo pijnlijk is en dat dit voorjaar al vaak is gebruikt. Vooral de afgelasting van het Moresnet-weekend was een echte hartebreker. Maar deze keer zijn de redenen echter heel anders.

Ten eerste zou op zaterdag 7 september een proef van het Belgisch Oldtimers Motocross Kampioenschap (BOTC) worden gereden in Nismes. Net als vorig jaar zou dit legendarische circuit één van de hoogtepunten zijn van het seizoen 2024. Dit betekent echter niet dat de datum van de kalender geschrapt moet worden, want gezien de afgelastingen in het voorjaar kan er nog altijd een ander door het weer getroffen evenement op de vrijgekomen datum op de kalender worden gezet.

 

 

Maar laten we teruggaan naar de motorcross van Nismes. Het is geen probleem van boze buren of van het verkrijgen van de nodige vergunningen. Claude Danis, voorzitter van de AMC Eau Noire Nismes, aan wie we grote evenementen te danken hebben die de legende van onze Belgische motorcross van weleer hebben gesmeed (waaronder de MXDN in 1997 op ditzelfde Circuit Saint-Joseph de Nismes), praat met ons over de groeiende problemen om een echte opvolger te vinden onder de jongere medewerkers, vooral binnen zijn organisatie. Een van de obstakels lijkt het gebrek aan vrijwilligers te zijn die nodig zijn om het circuit voor te bereiden op een wedstrijd, en aangezien Claude een perfectionist is, kunnen we zijn ongenoegen begrijpen.

Ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren, is het moeilijk om de sport zijn rechtmatige plaats bij de jeugd terug te winnen, om genoeg nieuwe passies te wekken, om de paar armen te genereren die nodig zijn om een nieuw heden op te bouwen, en dat op een moment dat onze jonge rijders weer aan belang winnen op wereldniveau in de MX2!

 

 

Op het moment dat de FMB-BMB probeert om weer een Belgisch kampioenschap motorcross op poten te zetten dat die naam waardig is, hoe valt het dan te verklaren dat verschillende organisaties, die zij onder haar bevoegdheid en in haar eigen kalender onderbrengt, met elkaar in competitie zijn, in dezelfde regio van zo’n klein België en op dezelfde data! Van buitenaf gezien is het moeilijk te begrijpen. Het begon allemaal zo goed met de terugkeer van de Motocross du Doudou naar het Circuit du Bois Brûlé op 27 en 28 april! Nu, wat betreft dit langverwachte Belgische kampioenschap, is het een grote tegenslag.

 

 

En waarom dan dit laatste juweel van onze motorcross van weleer zo mishandelen? Na het verlies van monumenten zoals Namen, Kester, Borgloon en vele andere circuits? Het Circuit Saint-Joseph de Nismes is een legende, een erfgoed dat verteld, bewaard en doorgegeven moet worden! De eerste motorcross werd hier gehouden in 1964. Een eerste GP in 1984 – De MXDN in 1997 met onze Belgische overwinning die door de hele natie werd toegejuicht – Nog een GP in 1999!

 

 

Toen, na 1999, viel het Circuit Saint-Joseph voor 19 lange jaren in slaap. Het was een lange periode van stilte, bijna vergetelheid. Maar toen gebeurde het eerste wonder. De motorcross van Nismes vond gelukkig zijn weg terug naar het circuit in 2018 en 2019 dankzij de AMPL. De club vond zijn draai en motivatie terug. Dan in 2021, 2022 met Clément Desalle (#25) in demonstratie, dan 2023 met de toevoeging van de BOTC op zaterdag en Mattéo Puffet (#41) in de schijnwerpers op zondag, allemaal markeren ze de terugkeer van het prestigieuze evenement en zijn legendarische circuit op het internationale podium.

 

 

Dan komt 2024 en… hier zijn we! Een nieuwe periode van stilte? Nog een periode van vergetelheid? Het risico is er… Voor hoe lang? Zal het Circuit Saint-Joseph uit de as herrijzen als een Fenix? Laten we het hopen en duimen. Bonne route Claude! En bedankt voor alles!

 

 

Foto’s: Manu Jacques
Tekst: Manu Jacques en Danny Hermans