Published On: 24/02/2018

Europees kampioenschap Sidecars gaat dat jaar over in wereldkampioenschap.

Kristers Sergis en Artis Rasmanis.

In 1980 start het officiële wereldkampioenschap sidecarcross. Sinds 1975 was dit een Europees kampioenschap en nog eerder was het de FIM-Cup (sinds 1971). Deze competitie werd jarenlang gedomineerd door de Zwitsers. Sinds het onstaan van de Europese competitie konden ze een pak titels meenemen naar het land van de paarse koeien.

Grote slokkoppen waren de combinaties Grogg/Hüsser, Bollhalder/Büsser, Fuhrer/Käser en Bächtold/Fuß. Af en toe konden de Nederlanders een titel pakken en dat deden dan vooral de combinaties Van Heugten/Kiggen en Van Heugten/Steenbergen. Echter, sinds 1997 konden de Zwitsers geen enkele titel meer pakken en liep het duel jaarlijks tussen Letten, Nederlanders en Belgen. De topper der toppers was uiteraard Daniel Willemsen die met diverse bakkenisten maar liefst 10x wereldkampioen kon worden. Ook de Letse combinatie Sergis/Rasmanis was erg succesvol met 5 titels.  Sinds 2003 gaan de wereldtitels exclusief naar de Nederlanders en Belgen.

In de onderstaande video blikken we terug op dat eerste officiële wereldkampioenschap. De beelden zijn van de 5de wedstrijd in het Britse Beenham Park. Die werd gereden op 13 juli 1980. De wedstrijd werd gewonnen door de Zwitsers Bachtold/Jung voor de Duitse combinatie Böhler/Müller. De Duitsers zouden later dat jaar de eerste officiële wereldkampioen sidecar-cross worden. In de eindrangschikking van dat jaar werden de Belgen Van Bellingen/D’Hollander 10de, De Scheemaeker/Vandendijck 24ste en De Kort/Torfs 33ste.