Published On: 17/10/2016

Legendarische crosshelm van weleer binnen paar weken terug in de winkel.

 

bell1Nee, we hebben niet aan de Jack Daniels gezeten maar de geruchten rond het uitbrengen van iets uit het verleden zorgt voor verwarring. Vooreerst was het een gerucht, dan droeg Bell Helmets zelf het nieuwsbericht de wereld in dat de legendarische crosshelm Moto-3 weer uitgebracht gaat worden. En hoe doe je dat dan? Volgens Bell zou de helm in zijn originele vorm uitbrengen. Is dat dan met het gewicht en het zitcomfort van toen?  Vorige week hadden we een mannetje aanwezig op de motorbeurs Intermot te Keulen en die vond een antwoord op alle vragen.

Foto: Peter Hoendervangers

Foto: Peter Hoendervangers

In Keulen stond een hoekje afgespannen voor de bekende helmfabrikant Bell en groot was onze verbazing dat de geruchten plots werkelijkheid waren geworden. Alle verkrijgbare exemplaren van de bekende crosshelm uit de jaren ’70 stonden er netjes tentoongesteld. De iconische helm spreekt tot de verbeelding want voor ons oldtimercrossers komt er al niet veel draagbare motorcross-uitrusting op de markt die “assorti” is met de crossmotor.

Het moet zijn dat Bell inspiratie heeft gehaald uit de “vintage-helm” die JT-Racing” enkele jaren geleden met succes uitbracht en dat het wil meesurfen op de wereldwijde popularitieitsgolf van vintage motorcross. Toegegeven, wij raakte een beetje in extase van het nieuws maar plots herinnerden we ook het wat emmerachtige zitcomfort van de originele Moto-3 en het (te hoge) gewicht. Hier moesten we dus meer van weten.

bell-moto-3-classic-helmet-red-fDe fabrikant vermeld alvast geen gewicht maar beweert dat de helm niet zwaarder zal zijn dan de moderne equivalenten in hun gamma. De schaal is vervaardigd uit een fiberglass-composietmateriaal en dat schept alvast vertrouwen. Verder is de helm in drie afmetingen van de “buitenschaal” verkrijgbaar en dit combineerbaar met drie binnenvoeringen. Het binnenwerk is uitneembaar en uiteraard wasbaar, zo zit je niet met een opgescheept met een “stinkende pot vol bacterieën” na een paar maanden motorcross. We vinden het een goede beslissing van Bell om de zo typerende klep te behouden, ze is vastgemaakt met de bekende 5 “pitsers” en helpt om de bekende look te bewaren. Puik werk van die mannen.

Een prachtig origineel exemplaar uit de seventies.

Een prachtig origineel exemplaar uit de seventies.

De prijs is nog niet bekend maar zou volgens enkele dealers die we belden rond de 350€ moeten uitkomen. Bell heeft moderne technologie gebruikt om deze helm te produceren en heeft de looks behouden van het origineel exemplaar uit de jaren ’70. Dat moet volgens ons de prijs rechtvaardigen. Enkele onlinewinkels in het Verenigd Koninkrijk en de USA bieden de helm al aan. Hier is het nog enkele weken wachten tot de helm in de rekken ligt bij de reguliere crossdealers. Wij hebben vrouwlief alvast een tip gegeven moest ze in december echt niet weten wat onder de kerstboom te leggen. De kans is echter reëel dat Bell deze helm geen jaren in productie gaat houden. Als dat zo is dan wordt deze helm een “collectors item” en moest je al opweg zijn naar de winkel.

helmenkleur