Published On: 02/10/2019

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een clandestiene motorcrosswedstrijd georganiseerd onder de naam ‘La Coupe Van Maldeghem’. Hoewel er tot hiertoe weinig werd gepubliceerd over deze wedstrijd, die slechts vier edities kende tussen 1940 en 1943 en één in 1947, puzzelde auteur Jos Van Impe het verhaal erachter bij elkaar aan de hand van krantenartikels, archiefmateriaal en mondelinge getuigenissen tot een rijk gedocumenteerd en geïllustreerd sportboek.

Pierre Van Maldeghem, naar wie de ‘Coupe’ vernoemd werd, was een fervent motorrijder, lid van AMC Forestoise en Secretaris-Generaal van de Belgische Motor Bond (BMB). Hij was actief als motorrijder in regelmatigheidswedstrijden, motorcrossen en trials. Als luitenant in het Belgische leger na de Duitse inval in 1940 overleed hij aan zijn verwondingen nadat hij onder vuur was genomen door Duitse soldaten. Zijn divisie verdedigde een steunpunt langs het Albertkanaal, waar ze hevige aanvallen doorstond. Van Maldeghem waagde zich met zijn BMW motor op de berm van het kanaal om zijn manschappen moed te geven, wat hem noodlottig werd.

Te zijner nagedachtenis lanceerde een groep vrienden van Van Maldeghem, voornamelijk leden van Motor Union Louvaniste, onder impuls van Jacques Ickx in het geheim een jaarlijkse wedstrijd die ze de naam ‘La Coupe Van Maldeghem’ gaven. Vier edities vonden plaats tijdens de bezetting, op verschillende locaties: in Beerse in 1940, in Herentals in 1941, in Ukkel in 1942 en een laatste in 1943 in Overijse. Na de bevrijding volgde er nog een allerlaatste editie van de coupe in 1947. Het boek ‘La Coupe Van Maldeghem’ brengt alle verspreide snippers informatie rond Pierre Van Maldeghem, de wedstrijd en de crosswereld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog bij elkaar en haalt zo een intrigerend stuk Belgische motorcrossgeschiedenis van onder het stof.

Het boek van Jos Van Impe is te bestellen via deze link of bij de auteur zelf door te mailen naar jvanimpe@gmail.com.