Published On: 19/07/2023

Ons land heeft 52 wereldtitels motorcross gewonnen! Er was een tijd dat Koning Boudewijn zelf naar Jamioulx kwam om onze kampioenen te huldigen! Ons land, onze leiders en onze media hebben deze gedurende bijna drie decennia ten onrechte de sport geminacht, die zelfde sport die door iedereen werd geprezen. Het was vooral om deze redenen dat Thierry Materne op het idee kwam om de eerste editie van het Namur Legend Event te organiseren in 2013, op de Citadel van Namen!

In de jaren daarna besloot Thierry Materne om het Namur Legend avontuur voort te zetten, door een klein magisch circuit te zoeken in Erpent (niet ver van de Citadel van Namen), om iedereen de kans te geven zich onder te dompelen in het ‘verleden’. Dit was het geval bij drie gelegenheden in 2016, 2018 en 2022.

En het goede nieuws is dat Thierry heeft bevestigd dat Namur Legend er terug zal zijn in 2024, in het weekend van 27 en 28 juli! De inschrijving voor de editie van 2024, op 27 en 28 juli, is nu open en kan worden geopend via deze link. De 7 categorieën blijven ongewijzigd ten opzichte van 2022 en de plaatsen aan het starthek zijn nog steeds beperkt tot 35 rijders. De organisatoren zeggen dat ze al 25 inschrijvingen hebben ontvangen.

 

 

En als je van wiskunde houdt: Namur Legend viert zijn 10e verjaardag op 15 augustus, maar geen motorcross dit jaar, omdat het evenement sinds 2022 tweejaarlijks is. Vermeldenswaard is dat er op de zaterdag van 2024 waarschijnlijk ook een trainingssessie wordt georganiseerd die uitsluitend is voorbehouden aan elektrische motoren.

 

 

Namur Legend 2022 was een wonder voor liefhebbers van old school motorcross, het soort dat zich een weg baant door het kreupelhout, langs de randen van vijvers en dat er plezier in schept om het leven van de rijder ingewikkelder te maken met zijn natuurlijke hellingen en kronkelige passages.

 

 

We hebben goede herinneringen aan die historische dag op zaterdag 30 juli, toen een enorme stoet vintage crossmotoren triomfantelijk door Namen trok naar de top van de Citadel, om de 75ste verjaardag van de roemruchte Motocross de Namur te herdenken! En dan was er nog de fantastische superdag van de volgende dag, zondag 31 juli!

 

 

Voor meer informatie is hier een link naar een van onze artikelen uit 2022.

Link naar de Namur Legend website.

Kortom, markeer je agenda en we zien je in juli 2024 in Erpent.

Tekst & foto’s: Manu Jacques