Published On: 04/12/2017

Test uw kennis over de motorcrossgeschiedenis  en win een t-shirt.

Ook de derde MXquiz kreeg vele inzendingen en ook deze keer had niemand alle vragen juist. Al de antwoorden waren te vinden via Google zonder diep te hoeven graven. Hoe dan ook: hieronder vind je de juiste antwoorden.We blijven u testen op uw parate kennis over de motorcrossgeschiedenis en verhogen de inzet bij de volgende MXquiz. Hier zijn alvast de juiste antwoorden van MXquiz 3.

1. Hoeveel wereldtitels wonnen Harry Everts, Heikki Mikkola, Eric Geboers, Georges Jobé en Michele Rinaldi samen? Dat waren er 19! 4 stuks voor Harry Everts, ook 4 voor de vliegende Fin, 5 stuks voor The Kid, 5 voor Georges Jobé en 1 voor de Italiaan Michele Rinaldi.

2. In 1979 trachtte de concurrentie Suzuki bij te benen in het wereldkampioenschap 125cc. Ook Honda deed een poging. Wat is er zo uitzonderlijk aan de Honda CR125 Elsinore van 1979? Dat was een 23 inch voorwiel. De ingenieurs sloegen in 1978 de verkeerde richting uit door op het model 1979 een 23 inch voorwiel te monteren. De sukkelaars die het ding kochten waren bij hun eerste rondjes op een circuit zwaar teleurgesteld. De zwaar overroepen Honda stuurde als een schotelvod en het grote voorwiel maakte van elke bocht een hachelijke onderneming. Bovendien stonden de bandenfabrikanten niet aan te schuiven om 23 inch banden te maken voor deze crosser. Foei Honda!

Honda Elsinore1979

Het 23″ voorwiel uit 1979.

3. In België werd er destijds de bekende Paastrofee gereden, een tweedaagse wedstrijd in Marche-en-Famenne en in Leuven. Wie won in 1970 over beide dagen de 500cc-klasse? Dat was de Zweed Bengt Aberg. Hij was de beste over de twee dagen. Joël Robert won de 250cc-klasse.

Bengt Aberg

Bengt Aberg

4. In 1978 crashte een Duitser tijdens de Britse GP in het Schotse Kilmartin. Hij raakte daarbij voor het leven verlamd. Ken jij zijn naam? Het enige juiste antwoord was Willy Bauer. De Duitser crashte aan boord van een Sachs. In 1973 strandde de onfortuinlijke rijder op 2 punten van Roger De Coster in het wereldkampioenschap 500cc. Hij kreeg af te rekenen met mechanische problemen en zag zo een mogelijke titel in rook op gaan.

Willy Bauer

5. Wie werd de eerste Europese kampioen motorcross 500cc? Dat was de Belg Victor Leloup. Een heel eind geleden is dit want het Europees kampioenschap startte in 1952. Leloup won de titel aan boord van een Saroléa. Tweede werd Auguste Mingels op een Matchless. De Brit John Avery werd derde aan boord van een BSA. In 1957 ging het Europees kampioenschap over in het wereldkampioenschap. Je ziet Leloup in onderstaande video uit 1953 met het nummer 2b.

6. In 1972 startte het Amerikaans kampioenschap motorcross 500cc. Wie werd de eerste winnaar in de totaalstand van dat jaar? De allereerste Amerikaanse kampioen motorcross was niemand minder dan Brad Lackey. Opmerkelijk: midden dit kampioenschap switchte “Bad Brad” van CZ naar Kawasaki. In 1982 werd Lackey ook de eerste Amerikaanse wereldkampioen. Hij versloeg toen onze landgenoot André Vromans.

Brad Lackey