Published On: 28/10/2020

Motorbouwer Friedhelm Zabel is vannacht na een ziektebed overleden. De motorbouwer heeft met zijn gelijknamige Zabel 2-takt blokken maar liefst 15 FIM wereldtitels weten te bemachtigen in de motorcross. Zabel maakte als motorbouwer furore in met name de zijspanmotorcross.

De Oost-Duitser begon al met tunen van motorblokken in de jaren zeventig maar had pas echt succes toen de snelle 2-takt ééncylinder blokken de voornaamste krachtbron werden binnen de zijspancross. Eind jaren tachtig/begin jaren negentig begon de Duitser Walter Netterscheid de eerste grote internationale resultaten te boeken met een Zabel-motorblok aangedreven zijspan.

Een tiental jaren later kwamen daar de 15 Wereldtitels behaald door team Bax, team Vanluchene/Van den Boogaart en met name team Willemsen. Daniel Willemsen behaalde al zijn 10 wereldtitels zijspancross met een door Zabel gemaakt motorblok. De zijspanwereld zal het icoon Friedhelm Zabel gaan missen. Zijn levenswerk wordt echter voortgezet getuige ook de onlangs behaalde Nederlandse titel die behaald werd met een door een Zabel aangedreven zijspan. Ook de laatste gewonnen wereldtitel in 2019 behaald door Bax/Stupelis, werd gerealiseerd met een Zabel-motorblok.

Tekst: Bilars Emil
Foto: archief