Published On: 12/05/2022

Afgelopen zondag waren de Classic motorcrossers van de Vintage Motocross Club Nederland (VMCN) welkom bij MC Delfcross in Farmsum, de noordelijkste motorcross vereniging van Nederland. De club had alles goed voor elkaar wat resulteerde in een prachtig dagje Vintage motorcross in het hoge noorden!

Na een weekje rust na de zware wedstrijd in Boekel was er in de Twinshock klasse een matige opkomst in Delfzijl wat resulteerde in één samengevoegde groep. Normaliter wordt er namelijk in een A- en B-groep gereden. Voor de rijders en niet te vergeten rijdster Iris Willems was er een prachtige baan neer gelegd in Delfzijl. De training tijden logen er weer niet om zowel voor de 50- als de 50+.

In de 1e manche was de kopstart voor Jurgen Schreurs met daar achter Nico Groot en Gerben Minkhorst. De snelle Marijn Gillis moest in eerste instantie deze drie voor laten gaan om vervolgens met zijn snelle acties alweer op de 2e plaats te komen om zijn concurrent Jurgen Schreurs niet uit het oog te verliezen. Helaas voor hem was dit van korte duur want hij miste halverwege de baan in al zijn haast een bocht en moest daardoor weer opnieuw aan zijn inhaalrace beginnen. Nico Groot liet er geen gras over groeien en verbaasde iedereen na zijn blessure. Hij pakte door zijn sterke optreden al gelijk de 2e plek en Gerben Minkhorst kon allen maar volgen. Marijn Gillis was inmiddels weer aan een opmars begonnen en reed zich alsnog sterk terug naar een 2e plek maar kon de zeer sterk en vooral netjes rijdende Jurgen Schreurs niet meer achterhalen. Achter de kopgroep was er ook veel strijd te zien bij Jan Heikamp, Freekie van het Wout en Sven van Hummel. Ook Sjaak Taskin en Fokke Tuik deden strijd leveren om de punten. Helaas moest Fokke de strijd staken door een klein defect aan zijn altijd zo betrouwbare Suzuki. Ook was er veel waardering voor Iris Willens. Zij hield zich geweldig staande tussen al dit geweld met een prachtige 16e plaats.


In de 2e manche was de kop start weer voor een Maico maar nu voor Gerben Minkhorst gevolg door Jurgen Schreurs en nu de toch altijd zo snelle Fokke Tuik. Sjaak Taskin moest door een kleine valpartij in de eerste bocht het veld sluiten. De strijd om de eerste plaatsen was nu echt begonnen zowel in de 50- als in de 50+. Gerben Minkhorst  en Jurgen Schreurs wilde niet op de concurrentie wachten en gingen er als een pijl vandoor op hun Maico’s. De zeer sterk rijdende Nico Groot had dit gelijk in de gaten en zette gelijk de achtervolging in met als resultaat dat Gerben Minkhorst, Nico voor moest laten gaan. Voor de 50- leek het in eerste instantie makkelijk te verlopen voor Jurgen Schreurs die met zijn zeer solide rijden de kop had, was het niet dat de in eerste instantie ook bij de valpartij met de start betrokken geraakte Marijn Gillis een zeer sterke inhaal race aan het rijden was met als resultaat een ijzersterke 2e plaats. Jan Heikamp, Sven van Hummel en Freekie van ‘t Wout waren ook weer hun strijd aan het leveren, wat resulteerde in podium plaatsen. De met de start gevallen Sjaak Taskin wist ook nog een mooie inhaal race te rijden wat resulteerde in een mooie 10e plaats. Ook Iris Willem wist zich te verbeteren in de 2e manche met een prachtige 13e plaats in dit sterke veld. Al met al met deze matige opkomst van 27 rijders een mooie wedstrijd.

Door de ECMO wedstrijd in het Tsjechische Stribro afgelopen weekend, was de wedstrijd voor de Classic 60+/60- klasse een open wedstrijd en niet tellend voor het kampioenschap. Dit was helaas ook te zien aan de opkomst in deze klasse met slechts 5 inschrijvingen.
De kopstart in de eerste manche was er voor Johan Kistemakers, gevolgd door Jeff Lanting, Barry Kramer en Matthijs Vos. Na 5 ronden moest Kistemaker het tempo laten zakken en wist Lanting hem te passeren om de manche winnend af te sluiten voor Kistemaker, Vos en Kramer. In de 2e manche was het opnieuw Kistemaker met de kopstart en gaf deze keer deze niet meer uit handen. Lanting reed van start tot finish op de 2e positie, gevolgd door Kramer en Vos.

In de Classic 50cc was het net als de vorige wedstrijd in Boekel opnieuw Rob Veldman die in de eerste manche de kopstart wist te nemen voor Jesse Meindertsma en Geert Breemer. In de 3e ronde was het Meindertsma die de koppositie over wist te nemen en een ruime voorsprong op wist te bouwen. Veldman moest de strijd aan met de gebroeders Geert en Hans Breemer. Een aantal ronden lang was het Geert welke de 2e plaats in handen had, echter na 6 ronden viel hij terug in snelheid en was het Veldman welke de 2e plaats in handen kreeg. Hans Breemer volgde op korte afstand en wist als 3e over de finish te komen voor Kevin Roeterdink, Berjan van Heek, Remco Kazemier en vader Anne en Geert Breemer.

In de 2e manche was het Jesse Meindertsma die de kopstart nam, en direct begon weg te lopen bij de concurrentie. Met zeer constante rondetijden wist hij gecontroleerd de manche winnend af te sluiten met een voorsprong van ruim 13 seconden op de 2e man. Opnieuw moest Veldman de strijd aan gaan met de gebroeders Breemer, diverse keren wisselden Veldman en Hans Breemer van de 2e en 3e positie. Vanaf de 5e ronde was het Geert Breemer welke zich in het gevecht mengde en er ontstond een leuk gevecht om de podiumplaatsen. Na 18 minuten rijden was het op de finish Hans Breemer op de 2e plek voor Geert Breemer, Rob Veldman en de onderling hevig strijdende Kevin Roeterdink en Remco Cazemier.

In de eerste manche van de Pre 97 Super EVO groep B was het de snelstarter Douwe Kroeze die van start tot finish het tempo voerde. Eenvoudig reed hij naar de overwinning. Op een tweede plaats was het Bart Builtjes die vanaf het middenveld de weg naar voren wist te vinden. Bart ten Hove tekende voor plek drie.  Bij het doorschuiven van Kroeze en Builtjes na de A groep was de holeshot in de tweede manche voor Chris van Voorst. Al snel werd hij gepasseerd door Bart ten Hove die de leiding niet meer afstond. Op twee was het de constante Paul Dijkstra, gevold door Gijs Tassche. Opmerkelijk was het sterke optreden van Milan Adriaanse op plek vier, die zelfs in de allerlaatste ronde zijn snelste rondje liet noteren. Na Holten en Boekel was het in Delfzijl wederom Gert-Jan Assink die beide manches op zijn naam wist te schrijven. Daarachter was het een mooi gevecht tussen Senna van Voorst en Luca Nijenhuis, beide rijdend op een 125cc. Uiteindelijk was het van Voorst die twee keer een tweede plaats opeiste, voor Nijenhuis. Martijn van de Veen was “best of the rest” in beide manches op een 4e plaats. “Goodold” Richard van Drooge had pech met zijn Kawasaki en kwam drukkend over de finish waarbij hij belangrijke punten binnenhaalde voor het kampioenschap.

Uitslagen:

  • Classic 50cc: 1. Jesse Meindertsma 2. Hans Breemer 3. Rob Veldman
  • Classic 60-: 1. Jeff Lanting 2. Barry Kramer 3. Matthijs Vos
  • Classic 60+: 1. Johan Kistemaker
  • Twinshock 50-: 1. Jurgen Schreurs 2. Marijn Gilis 3. Sven Hummel
  • Twinshock 50+: 1. Nico Groot 2. Gerben Minkhorst 3. Jan Heikamp
  • Pre 97 ‘Super EVO’ 125cc: 1. Senna van Voorst 2. Luca Nijenhuis 3. Remco Doornwaard
  • Pre 97 ‘Super EVO’ Open: 1. Gert-Jan Assink 2. Martijn van der Veen 3. Dave Xhofleer
  • Pre 97 ‘Super EVO’ 40+: 1. Thomas Adriaanse 2. Paul Woldendorp 3. Richard van Drooge

 

Voor alle uitslagen en tussenstanden zie onze website: Uitslagen en standen 2022

Komend weekend staat alweer de volgende NK wedstrijd op het programma. Alle Classic motorcrossers en liefhebbers zijn dan welkom bij H.A.M.C. St. Isidorushoeve. De trainingen zullen aanvangen om 09.00 uur en het hek zal om 12.00 uur volgens planning het eerst gaan vallen. Graag tot ziens in Haaksbergen aanstaande zondag!