Published On: 17/05/2017

Slecht nieuws dat we eindigen met een positieve noot.

Foto: KTM

We willen niet al te negatief overkomen maar als je tegenwoordig een krant openslaat is het zowat altijd slecht nieuws als het over de motorcross gaat. Graag had ik gelezen dat er in elke provincie een nieuwe omloop in aanleg is, dat Clement Desalle alles en iedereen met huid en haar verslind in het wereldkampioenschap en dat alle amateurbonden samen onder de vleugels van de FMB/BMB werken aan de toekomst van onze sport.

De werkelijkheid is echter anders. Vorige week zagen we een reportage op TV Limburg die de vandalenstreken liet zien in de kantine van de Kiezelgroeve in Neeroeteren. En vandaag lazen we in Het Belang van Limburg dat diezelfde kantine heel binnenkort wordt afgebroken en dat MC Maasland de handdoek definitief in de ring gooit en stopt met procederen. En zo verdwijnt er weer een stukje vaderlands motorcross-erfgoed.

Hoe moet het nu verder met onze sport? Alle initiatieven van de voorbije 10 jaren hebben alvast niks opgebracht. De acties van Joël Smets, Stefan Everts, Eric Geboers en Red de Motorcross waren lovend en kwamen recht uit het hart maar hebben geen enkele verbetering kunnen inbrengen. We hebben duizenden bomen geplant, actie gevoerd en petities getekend voor piet snot. De conclusie is dat het dan maar anders moet. Wat we de afgelopen jaren deden blijkt niet te werken dus moeten we het over een andere boeg gooien.

Wat dient er te gebeuren? Geen idee maar misschien moeten de mensen die het in dit land voor het zeggen hebben in de cross maar eens de koppen bij mekaar steken op de kantoren van de FMB/BMB. Misschien moet de nieuwe baas van de FMB/BMB eens een belletje doen naar alle voorzitters van alle amateurbonden om aan tafel te komen zitten. Misschien moet de nieuwe baas van de FMB/BMB eens praten met mensen die dagdagelijks bezig zijn met deze sport ook hen uitnodigen om naar hun meningen te luisteren. En misschien moet iedereen die met deze sport bezig is het snelle geldgewin en de daarbij horende korte termijnvisie even naast zich neerleggen en het grotere plaatje proberen te zien? Persoonlijk geloof ik in Olivier Rougraff, de huidige voorzitter van de FMB/BMB. Hij weet wat er schort, hij zit al jaren in deze sport en moet de geschikte man zijn om in ons land de neuzen in dezelfde richting te laten wijzen. Hij heeft de sleutel in handen en hopelijk beseft hij dat ook.

Stefan Everts viert zijn 10de titel. Foto: CDS Design.

Misschien ben ik te emotioneel in deze dingen maar ik stond samen met enkele honderden supporters te huilen op de esplanade van Namur in 2006. De tranen van geluk naar aanleiding van de 10de titel van Legende Stefan Everts. Wil de FMB/BMB samen met alle andere Belgische bonden er alstublieft voor zorgen dat ik binnen dit en tien jaar nog zo een moment mag beleven? Het hoeft nog niet op de Citadel te zijn, in Lommel of desnoods in Marrakech is me evengoed.

De positieve noot

In 2015 schreef collega Matthias Van Eeckhoven een artikeltje over de cross op de nieuwssite Newsmonkey. Het is een mooie opsomming van wat de Belgen allemaal klaar kregen in onze sport. Het is een lijstje om mee uit te pakken, hier draait het allemaal om. En het is voor mij de positieve noot om dit artikel af te sluiten. Zijn artikel “10 redenen waarom motorcross zijn plaats verdient in Belgie!” lees je hier.