Je merkt steeds vaker dat professionele wielrenners na een zware koers niet alleen water of sportdrankje pakken, maar kersensap drinken. Die dieprode drank, ook wel kriekensap genoemd, wint razendsnel terrein in de sportwereld. Maar waarom juist kersensap? Hoog tijd om dieper in te gaan op dit item.
Kersensap: herstel in een blikje
Kersensap, vooral van zure kersen (krieken) zoals de soorten Montmorency of Morel, bevatten krachtige antioxidanten die anthocyanen heten. Deze kersensoorten worden gewaardeerd voor hun zoetzure smaak en zijn ideaal voor verwerking, zoals in taarten, jam, en sap. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C en antioxidanten. Deze stofjes werken ontstekingsremmend en verminderen de hoeveelheid spierschade na intensief sporten. Uit studies blijkt dat wielrenners die geregeld kersensap drinken na inspanning gemiddeld tot 23% minder spierpijn ervaren. Dat maakt het ideaal voor meerdaagse races waarbij elke minuut herstel telt.
Daarnaast bevat kersensap ook melatonine, een natuurlijke hormoon die slaapkwaliteit verbetert. En goede slaap is onmisbaar voor het lijf om te herstellen en weer scherp op de pedalen te zitten. Vandaar dat het rode sap na de koers steeds vaker op het menu staat bij profs.
Een aantal fabrikanten zijn op de hype gesprongen en verkopen kersensap in blik.
Wat met rode bietensap
Rode bietensap is een ander verhaal. Dit sap zit vol nitraat, een stof die in de bloedbaan wordt omgezet in stikstofmonoxide. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en een efficiënter zuurstofgebruik tijdens het fietsen. Het resultaat? Wielrenners kunnen langer op een hoger vermogen presteren met minder vermoeidheid.
Dit maakt rode bietensap een favoriet vóór de wedstrijd of trainingsrit, terwijl kersensap juist meer gebruikt wordt ná de wedstrijd voor herstel. Weet ook dat de smaak van rode bietensap ver weg ligt uit je comfortzone. Het sapje is gewoonweg niet lekker.
Wat zegt de wetenschap?
In de sportwereld wordt actief onderzocht of een concentraat van zure kersen daadwerkelijk het herstelproces na zware inspanning ondersteunt. Hoewel de eerste wetenschappelijke inzichten hoopgevend zijn, mag er wettelijk gezien nog geen directe gezondheidsclaim worden gemaakt over het effect van kersensap op herstel.
Wat wel is: kersensap is van nature rijk aan koolhydraten. Die koolhydraten spelen een essentiële rol in het herstel van de normale spierfunctie na langdurige of extreem intensieve inspanning waarbij spiervermoeidheid ontstaat en de glycogeenreserves in de spieren zijn uitgeput. Het optimale effect wordt bereikt als je binnen vier uur na je inspanning een totale hoeveelheid koolhydraten inneemt van 4 gram per kilogram lichaamsgewicht.
Ook voor motorcrossers?
Ja, zeker weten. Motorcross is een erg intensieve sport waarbij alle spiergroepen worden aangesproken. Net als na een wielerwedstrijd heeft een motorcrosser na elke manche nood aan spierherstel en daar zijn de aanwezige koolhydraten in het kersensap ideaal voor. Voor motorcrossers, die na zware trainingen en wedstrijden vaak te maken hebben met spierbelasting en ontstekingen, kan kersensap dus een waardevolle ondersteuning zijn. Het helpt ontstekingen te verminderen, spieren sneller te laten herstellen en bevordert een betere nachtrust. Het is wel een aanvulling op andere herstelmaatregelen zoals voeding met koolhydraten en eiwitten.
Tekst: Danny Hermans
Foto: Danny Hermans en Sandaysport