Published On: 17/02/2021

Enkele dagen geleden kwam het droevige nieuws dat de Raad Van State de vergunning van het motorcrosscircuit HondaPark in Olmen heeft ingetrokken. De motorsportwereld reageerde furieus en emotioneel over deze onbegrijpelijke beslissing. Ook Joël Roelants liet op Instagram zijn gedachten de vrije loop.

De beslissing om een permanent circuit zoals dat van Olmen te sluiten zou ook wel eens gevolgen kunnen hebben voor de twee andere omlopen in Genk en Lille. Het is koffiedik kijken of de motorcross nog een toekomst heeft in België en daarom publiceren we graag de heldere kijk van Joël Roelants.

Joël Roelants: “IK ZAL NIET OPGEVEN, NOOIT. De sport die mijn leven en dat van allerlei mensen een doel gaf en nog steeds geeft. De sport die mijn werk werd en nog steeds doet voor duizenden mensen direct of indirect. De sport die de laatste tien jaar een stuk schoner, strenger en stiller is geworden. Het racen met motoren/auto’s gaat hand in hand met de ontwikkeling van snellere, kleinere, lichtere, schonere en duurzamere motoren. Zonder de racerij zouden we niet eens in de buurt komen van waar we nu staan als het gaat om energie-efficiëntie.

Jammer genoeg kost het honderden kilometers afleggen om op open circuits te rijden meer brandstof dan de paar liter die we tijdens het oefenen zelf verbruiken. Het is niet langer een kwestie van alles veranderen aan onze sport (het heeft nog steeds veranderingen nodig, begrijp me niet verkeerd), maar het is een mentaliteit geworden bij sommige mensen dat we “criminelen” zijn.

Een van de redenen waarom ik elke dag opsta en hard train is om mijn lichaam voor te bereiden om af en toe eens te gaan rijden op een relatief veilige manier. Ze kunnen onze sport in België ruïneren maar ik zal blijven rijden, zelfs als dat betekent dat ik erg ver moet rijden om te kunnen trainen. Geef onze sport alstublieft een kans en geef perspectief aan veel van de betrokkenen. Begin met het redden van de baan in Olmen (HondaPark) die er al vele jaren ligt en alleen maar stiller is geworden dus als het al die jaren mogelijk was, dan is het dat nu nog steeds.

Bedankt voor het lezen en delen,

Joel Roelants

IK ZAL NIET STOPPEN, NOOIT.”

Foto: FB Stefan Everts