Published On: 13/01/2021

Vandaag kwam het droeve nieuws dat zesvoudig wereldkampioen Joël Robert overleden is. De Waalse motorcrosser kreeg enkele weken geleden af te rekenen met het coronavirus en kreeg nadien bijkomende problemen zoals een hartfalen. Hij overleed in het ziekenhuis van Gilly nabij Charleroi.

Sinds vorige week woensdag lag hij in coma met uitval van enkele vitale lichaamsfuncties. Joël Robert was één van de strafste motorcrossers die de sport heeft gekend. Zijn zes wereldtitels vertalen geenszins de hoeveelheid talent die hij had op een crossmotor. Hij leek geboren voor de sport en kon met de motor erg hard gaan zonder daarvoor al te veel te trainen. Torsten Hallman: “Hij was lenig als een kat en kwam altijd op zijn pootjes terecht.

Joël Robert won drie wereldtitels met het Tsjechische merk CZ en drie met Suzuki. Hij was een typische 250cc rijder die op elk soort ondergrond zijn streng kon trekken. Hij werd geboren op 10 november 1943 in het Waalse dorpje Chatelet. In 1960 reed hij zijn eerste wedstrijden en kon al snel een eerste overwinning boeken op een Zündapp. In 1964 won hij zijn eerste wereldtitel in de 250cc klasse als privaatrijder op een CZ. Hij won in totaal 50 GP’s, een record dat dertig jaar zou stand houden tot Stefan Everts het in 2004 van de tabellen zou rijden. Hij won meer dan 250 wedstrijden en werd vijfmaal Belgisch kampioen.

Na zijn carrière als motorcrosser werd Robert de bezieler van wedstrijden zoals de Coupe de l’Avenir en de 12 uren van La Chinelle. Ook was hij 10 jaar bondscoach van de Belgische ploeg voor de Motorcross der Naties. De status van Joël Robert is ongezien. Zo was hij ooit te zien in een strip van Michel Vaillant en acteerde mee in de film “On Any Sunday” met Steve McQueen.

De redactie van MXVintage wenst de familie en alle vrienden van Joël Robert veel sterkte toe in deze moeilijke momenten.