Published On: 11/11/2021

Geen idee hoe het bij jullie gaat maar wij zijn nog aan het bekomen van het spannendste motorcrossjaar ooit. Jeffrey Herlings, Tim Gajser en Romain Febvre lieten ons een gans seizoen genieten van een wervelende show die tot de laatste reeks bleef duren in de MXGP-klasse.

Daar trok Jeffrey Herlings aan het langste eind en bezegelde een extreem zwaar seizoen met een vijfde wereldtitel. Samen met zijn titelrivalen liet hij ons een gans jaar het toiletbezoek uitstellen tot het niet anders meer kon. Het eten hebben we meermaals laten koud worden en af en toe vergaten we zelfs gekoelde biertjes uit de ijskast te halen omdat het risico om iets te missen te groot was.

 

 

Oranje boven

Het spannende seizoen moet er venijnig ingehakt hebben bij de omstaanders want zelden zagen we zoveel stress op het aangezicht van Pit Beier. De KTM Motorsport directeur keek nagelbijtend naar de laatste reeks in Mantova. De ontlading nadien was minstens even groot. Ruben Tureluren, monteur en vertrouweling van Jeffrey Herlings, kon zijn emoties niet verbergen en zat zwaar getekend met de tranen in de ogen de viering van The Bullet op een afstand te volgen.

De opgebouwde spanning van 18 zwaar bevochten GP’s kwam er nu uit gevloeid als een oranjegloeiende lavastroom. Opgekropte stress, de noeste arbeid van een gans team en de bij momenten bovenaardse inspanningen van Herlings zorgden voor zelden geziene emoties. Het contrast met de beteuterde gezichten van Gajser en Febvre was groot, heel groot.

 

 

Het clubje met vijf titels

Jeffrey Herlings komt met deze vijfde wereldtitel terecht in een illuster clubje van kampioenen. Hij is nu de evenknie van Roger De Coster, Georges Jobé, Eric Geboers en Joël Smets. Deze Belgen hebben elk vijf wereldtitels en zij krijgen nu het gezelschap van een noorderbuur.

Roger De Coster kon zijn titels behalen in de glorieperiode van Suzuki en moest alleen in 1974 Heikki Mikkola laten voorgaan, anders waren het er zelfs vijf op een rij. Jobé was dan weer op zijn eigenwijze manier straf om zijn titels te pakken in zowel de 250 als de 500cc klasse en dat zelfs enkele maal met een privéteam zonder factory support. Eric Geboers liet zien dat je met verfijnde en nooit geziene training wereldtitels kon pakken en Joël Smets kon dan weer zijn vijf titels winnen door een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen.

 

 

The Bullet is een roofdier

Wij, die al meer dan vijftig jaar de motorcross op het hoogste niveau volgen dichten Jeffrey Herlings buitenaardse krachten toe. Hij liet de voorbijgaande jaren een soort van zeldzame verbetenheid zien. The Bullet is een vechtjas van het zuiverste ras die, als hij in het nauw gedreven wordt, als een roofdier onverbiddelijk uithaalt en telkens terugkeert na een zoveelste nare blessure. Herlings heeft zoveel respect verworven in de motorcross en dat is volkomen terecht. Het is moeilijk en voorbarig om hem de titel van beste motorcrosser allertijden toe te meten maar we mogen zonder twijfel stellen dat hij samen met James Stewart één van de snelste motorcrossers ooit is.

 

 

De snelle Nederlander liet ook zien dat hij een propere motorcrosser is. Geen enkele keer konden we hem betrappen op een onfris maneuver en dat maakt dat Herlings gerespecteerd wordt op en langs het circuit. Proficiat Jeffrey Herlings en dat we nog jarenlang mogen genieten van jou fantastische show.