Published On: 12/10/2021

Vorige week liet de immer sympathieke Jean-Michel Bayle via social media weten dat hij een boek gaat schrijven. Dat is geen evidentie voor een motorcrosser maar het wordt wel reikhalzend uitkijken naar dit schrijfwerk.

Het boek zal gaan over zijn wedervaren in 1989 toen hij als wereldkampioen 250cc de laatste vier races van het AMA Outdoor kampioenschap wilde meemaken. De beslissing om naar die races in de VS te gaan doen gingen gepaard met heel wat praktische problemen.

Zo moest hij een motor ophalen bij een dealer in Californië terwijl de vier races aan de Oostkust waren, zo een 5000 km verderop. Honda US had trouwens geen motor beschikbaar voor JMB. Daarom moest hij dus een standaard CR250 ophalen.

Geen enkele monteur van American Honda was bereid om zijn motor naar de Oostkust te brengen. Die klus werd geklaard door een monteur van ….. de concurrentie. Roger De Coster had het voor hem geregeld maar hij moest dus wel heel discreet zijn.

Omdat het allemaal zo top secret was, moest de Honda gestald worden op de kamer van zijn hotel. Jean-Michel Bayle:Als je dan met deze motor naar Budds Creek gaat en de laatste race in Unadilla wint, voel je een zekere trots dat je al deze moeilijkheden hebt overwonnen.

Het boek zal in de loop van 2022 verschijnen.

Foto’s: Jean-Michel Bayle