Published On: 10/05/2021

Het overlegcomité van vorige week gaf een soort van stappenplan vrij onder voorwaarden en dit voor de komende maanden. Wij bestudeerde de grafieken van de covid-vaccinaties en namen er een rekenmachine bij om te kijken of dit een realistisch beeld is.

Geeft de Vlaamse regering valse hoop of is het stappenplan gebaseerd op grondig doorgerekende data? Wij konden het niet laten om zelf aan het rekenen te slaan om de haalbaarheid te toetsen. Omdat er in juni maar 200 mensen buiten mogen samenkomen op een evenement richten we onze pijlen al meteen op juli 2021. De Vlaamse regering werkt met zogenaamde drempels die van elke komende maanden verwachtingen schept rond al dan niet toegelaten versoepelingen van de covid-regels.

In juli mogen 5000 mensen samen komen op een buitenevenement waardoor er weer motorcrosswedstrijden zouden kunnen plaatsvinden. Er is echter één grote voorwaarde aan verbonden en dat is dat tegen 1 juli 2021 70% van de bevolking een eerste prik heeft gehad. Voor iedereen hardop begint te dromen moeten we de cijfertjes er even bijhalen. Bij het ter perse gaan van dit bericht heeft 31% van de bevolking een eerste prik gehad. Dat betekent dat tegen 1 juli nog eens 39% van de bevolking hun eerste vaccin moet gekregen hebben. Dat zijn iets meer dan 4.000.000 mensen of gemiddeld 77.000 prikken per dag.

Als we kijken naar de beloften van de vaccinleveranciers dan zullen die prikken inderdaad geleverd worden. De afgelopen maanden bleek echter dat sommige fabrikanten hun beloofde aantallen in de verste verte niet konden benaderen. Maar vooral Pfizer heeft veel vertrouwen geschapen met hun stipte leveringen en de belofte om een flink tandje bij te steken in de komende weken. Om een beeld te scheppen van de vaccinatie van de laatste dagen: op 7 mei werden 84.579 Belgen gevaccineerd, een dag later waren er dat 61.946. Het geeft aan dat het aantal dagelijkse vaccinaties geen enkel zwak moment mag kennen tot 1 juli. Weet ook dat in de weekends er veel minder gevaccineerd wordt en dit zal de gemiddelde cijfers drastisch omlaag halen.

De conclusie is dat de dagelijkse vaccinatiegraad nog een flinke ruk de hoogte in moet om de betrachtingen voor de maand juli in werkelijkheid om te zetten. We willen geenszins een negatief beeld schetsen van de beweringen van de Vlaamse regering, integendeel, we kijken met een positieve en realistische blik naar de toekomst. Het komt zeker goed met deze coronacrisis maar de vaccinfabrikanten, de Vlaamse regering en de vaccinatiecentra gaan tot 1 juli een hele serie holeshots en reekszeges moeten behalen om het stappenplan van vorige week waar te maken.

Tekst: Danny Hermans

Foto’s: Kabouter Trek en Gino Maes