Published On: 27/09/2018

Dit weekend staat er de laatste Grand Prix van het seizoen 2018 op het programma.  Een laatste keer gaan Herlings, Cairoli, Desalle en Gajser in de clinch met elkaar om deze prestigieuze overwinning op hun palmares te zetten. De jonge Spanjaard Jorge Prado Garcia gaat er zijn eerste wereldtitel vieren in de MX2. Deze wedstrijd vind niet toevallig plaats op het racecircuit van Imola.

Niet toevallig omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat op dezelfde locatie de allereerste Italiaanse GP motorcross werd gereden. Dat was op 23 mei 1948 in het “Acque Minerali Park”. De naam wordt nu nog altijd gebruikt als bekende bocht in het circuit. Er werden trouwens tot in 1965 motorcrosswedstrijden gehouden op deze locatie. En …. vijfvoudig wereldkampioen Roger De Coster reed er in 1964 zijn allereerste GP. Recordhouder van het aantal overwinningen op dit circuit is trouwens Sten Lundin, hij won er vier maal.

We konden niet meer achterhalen wie de eerste GP in 1948 won maar Marcel Meunier, Auguste Mingels, Bill Nilsson and Rolf Tibblin waren bekende ex-winnaars. Update!!! Een alerte lezer wist ons te melden dat de Nederlander Hennie Rietman de wedstrijd won. De cross in Imola was blijkbaar een landenwedstrijd die door de Nederlanders werd gewonnen. Deze mannen van staal scheurden over de omloop met de gekende zware motoren van om en bij 150 kg. De “jongste” video van een motorcross in Imola dateert van 1953. Zo krijg je een indruk van de motorcross zoals het toen was. Winnaar toen werd onze landgenoot Auguste Mingels. Let op de smalle passage tussen de twee bomen. Dat zou niet meer kunnen anno 2018. De video vind je onder dit bericht.

Op de MXGP dit weekend zal er uiteraard veel aandacht geschonken worden aan het de 70-jarige motocross geschiedenis. Zo is er het volledige weekend een tentoonstelling van foto’s en een tachtigtal motoren aan de “Terrazza Hospitality” op het circuit. Op vrijdag kan je om 15u de kampioenen van toen en nu ontmoeten met een handtekeningensessie aan de  “Piazzale Principale dell’Autodromo c/o Sala Ayrton Senna”.

Oh, voor als je dit weekend afreist naar Imola, dit is het adres: Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, Piazza Ayrton Senna da Silva, 1, 40026 Imola. Wandel daarna naar Parco delle Acque Minerali. Geef toe, klinkt dit alles niet geweldig?

Foto: Marcel Meunier Sarolea 1952.

Tekst: Danny Hermans