Published On: 08/07/2024

De gebruikte signalisatie-vlaggen in de motorsport zijn vastgelegd door de FIM en dus hebben ze overal ter wereld dezelfde betekenis. We gaan vandaag even dieper in op de gele vlag want het is een erg belangrijke die soms voor discussies zorgt.

Recent werden tijdens enkele MXGP-races straffen uitgesproken voor het negeren van de gezwaaide gele vlag. Het lijkt een klein verschil te zijn tussen een stilgehouden en een gezwaaide gele vlag maar bij gevaar maakt het een wereld van verschil.

De regels

  • Een stilgehouden gele vlag betekent letterlijk: Gevaar! Extra opletten, snelheid verminderen, inhalen en springen verboden.
  • Een gezwaaide gele vlag: Ernstig gevaar! Langzaam rijden, inhalen en springen verboden, de rijder moet zich voorbereiden om te kunnen stoppen.

De baancommissarissen moeten deze regel zeer goed kunnen interpreteren en bij problemen op het circuit de juiste signalisatie kunnen toepassen. Het is de verantwoordelijkheid van de organiserende club om deze mensen goed te instrueren over de geldende regels.

Het spreekt voor zich dat de rijders zelf ook goed op de hoogte moeten zijn van deze regelgeving.

Foto: Infront Moto Racing