Published On: 13/07/2022

Als ik u zeg, met bewondering in mijn ogen… “Everts / Bervoets / Smets / 1997? Een van de mooiste dagen in de geschiedenis van de Belgische Motocross, natuurlijk! Op de overwinning van onze Nationale ploeg bij de Motocross of Nations op 14 september 1997, geleid door Joël Robert zelf.

Als kers op de taart was ik op die dag ook getuige van de explosie op klaarlichte dag van een zekere Pit Beirer, die zijn twee reeksen won en het individuele klassement. Ook was er de laatste internationale overwinning van de zeer gewaardeerde Kurt Nicoll op zijn fabrieks-KTM SX360, in de 125cc Open reeks! En waar vond dit vuurwerk plaats? Wel op het mythische Circuit Saint-Joseph in Nismes, België!

 

 

Maar laten we terugkomen op het heden! Dit weekend van 16 en 17 juli 2022 zal het Circuit Saint-Joseph zeker iets van zijn magie terugvinden, aangezien de derde ronde van het Belgisch kampioenschap er zal plaatsvinden, de enige in Wallonië, met deelname van internationale piloten.

In deze zomerstop van de BOTC (waarvan de volgende race op zaterdag 6 augustus in Warsage plaatsvindt) is het voor elke motorcrossfan niet de gelegenheid om er weer eens heen te gaan? Als rijder of als toeschouwer? Geen twijfel dat het al even mythische AMC Eau Noire Nismes twee weelderige dagen voor ons in petto heeft.

 

 

Wat dit historische circuit betreft, het verdient een paar woorden uitleg! Een uitzonderlijk parcours, panoramisch, modern en traditioneel tegelijk! Zoals het geval is met de circuits van de Petite Gette in Orp-Le-Grand en van het Bois Brûlé in Bergen, behoort het Saint-Joseph circuit van Nismes tot de zeer exclusieve club van de laatste historische circuits. Ze zijn nog actief en vechten om te blijven bestaan.  Daar zijn enkele van de mooiste bladzijden uit het glorierijke verleden van onze favoriete sport geschreven.

 

 

De eerste motorcross werd hier gehouden in 1964. Een eerste GP in 1984 – De MXDN in 1997, waarvoor uitzonderlijke werken waren uitgevoerd – Nog een GP in 1999! Daarna maakte de Club vele moeilijke jaren door … stilte, maar geen vergetelheid!

De motorcross komt gelukkig weer terug in 2018 en 2019 dankzij de AMPL. Zo kan de Club zijn bakens uitzetten en zijn motivatie vinden. Dan in 2021 en dan in juli 2022, wat ons eindelijk een prestigieus evenement brengt, van internationaal niveau, op dit legendarische circuit!

 

 

Eén ding is zeker: het AMC Eau Noire Nismes lijkt resoluut naar de toekomst te kijken en zegt alles in het werk te willen stellen om de motorcross, die in Wallonië te zeldzaam is geworden, nieuw leven in te blazen.

Eindelijk, een kleine primeur? Claude DANIS verrast me en schrijft spontaan: “Misschien de Vintage volgend jaar? De vraag schijnt goed gesteld te zijn. Wordt vervolgd.

De timing van dit weekend in Nismes kan hier worden gedownload.

Tekst: Manu Jacques en Danny Hermans
Foto’s: Manu Jacques