Published On: 08/06/2023

We schrijven begin 1960 als ene Dave Bickers in zijn uppie het kanaal oversteekt. Het oorspronkelijke plan was om dat in het kielzog van zijn leermeester; Brian Stonebridge (waarvan de Engelsen hadden verwacht dat deze dat jaar Europees kampioen zou worden) te doen. Deze was eind ’59 in een auto-ongeluk om het leven gekomen toen hij onderweg was met teambaas Bert Greeves.

 

 

In Engeland al een rijzende ster, in Europa nog een broekie, want hij wist de weg naar het circuit van de GP van Zwitserland niet eens te vinden. Bickers moest de kar alleen trekken en hoe dat ging is geschiedenis; hij zou gelijk dat jaar al en het jaar erop ook Europees kampioen worden! Ian Berry schreef in zijn drie voorgaande boeken eerder vanuit de Sport (“On Air” en “Out Front” waarin de competitieve kant van Bickers’ carrière uitgebreid behandeld wordt) of autobiografisch (Jeff Smith).

 

 

Ditmaal zou je het ook autobiografisch kunnen noemen, maar meer uit het persoonlijke leven en gezien door de ogen van anderen. In het voorwoord verteld weduwe Silvia Bickers dat Dave veel betekende voor veel mensen.  Greeves Stalgenoot en leeftijdsgenoot Mike Jackson vond dat hij tot de top tien aardigste mensen behoorde die hij kent/kende.

Na zijn dood bleek dit nog maar eens uit het feit dat velen met anekdotes en verhalen kwamen. Zoveel zelfs dat Silvia Bickers vond dat er iets mee gedaan moest worden, en ze contactte Ian Berry. Natuurlijk is er ook uitgebreid aandacht voor zijn motorcross-carriere, maar dan in anekdotes, uitspraken, handelingen en verhalen van de man himself door mensen die erbij waren. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteedt aan zijn film carriere.

Details: ISBN 978-7390832-0-5 (paperback), ISBN 978-7390832-1-2 (harde kaft), 228 pagina’s en meer dan 200 foto’s in kleur en zwart/wit.  Engelstalig. Afmetingen paperback 25cm x 20 cm. YPD Books. Online https://www.ypdbooks.com/biography/2123-dave-bickers-unscrambled-.html  telnr.+44 1904 431 213 (buiten de UK) prijs: £18 (ongeveel 20 euro) + porto voor de paperback en £27 (ongeveer 30 euro) + porto voor het exemplaar met harde kaft.

Het boek kost £18 + verzending van de paperback en £27 + verzending van de hard cover.

Tekst: Mark Faber