Published On: 27/01/2023

De Leeuw van Dessel werd hij nadien genoemd, Joël Smets dus, wint zijn eerste wereldtitel op een Husaberg. Ook Stefan Everts deed het prima. Hij won zijn tweede titel na een aantal moeilijke jaren.

In 1995 wordt de Japanse stad Kobe getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. De stad wordt in de maand januari van dat jaar voor een groot deel verwoest. Er sterven minstens 2.000 mensen. Karel Van Noppen, Vlaams veearts-keurder, wordt in februari door de hormonenmaffia vermoord. Op 28 februari wordt uit protest een vleesloze dag gehouden.

Eind maart verspreiden leden van de Japanse sekte Aum Shinrikyo een hoeveelheid zenuwgas op een station van de ondergrondse metro van Tokio. Er vallen 12 doden en 3000 gewonden. Chipsfabrikant Smith introduceert de Flippo’s, ronde kartonnen schijfjes met afbeeldingen van stripfiguren. Het wordt een rage onder scholieren. In de maand mei wordt in Luxor, Egypte wordt het grootse tot nu toe bekende grafcomplex ontdekt. De NAVO voert een luchtaanval uit op doelen van de Bosnische Serviërs, omdat zij veilige gebieden blijven misbruiken.

Nog in mei raakt de Amerikaans acteur Christopher Reeve (Superman) verlamd na een val van zijn paard. In juni sterft Rory Gallagher (47). Hij was een Iers bluesgitarist en zanger. Bij een ontploffing op 18 juni in een wegrestaurant in het Belgische plaatsje Eynatten, dicht bij het Drielandenpunt, komen ten minste zestien mensen om het leven en raken er drie ernstig gewond. Het is 11 juli 1995 en Bosnische Serviers vallen de moslimstad Srebrenica binnen. Zo’n zevenduizend inwoners worden gedeporteerd en vermoord.

Enkele dagen later komt de talentvolle Italiaanse wielrenner Fabio Casartelli ten val tijdens de Ronde van Frankrijk. De Italiaans wielrenner overlijdt aan zijn verwondingen. Op 24 augustus lanceert Microsoft het populaire besturingsprogramma Windows 95. Na een maandenlang proces wordt sport- en filmster O.J. Simpson door de jury onschuldig bevonden. Als gevolg van een smeergeldaffaire neemt Willy Claes ontslag als secretaris-generaal van de Noord Atlantische Verdrags Organisatie NAVO.

Op de radio is het bombastische synthesizerstukje “Conquest of Paradise” alom tegenwoordig. Vangelis kan echter niet verhinderen dat Guus Meeuwis & Vagant het langst op nummer één staan met “Het is een Nacht ….”.

500cc

Trampas parker was dat jaar overgestapt vanuit de 250cc en dat was duidelijk om net als Eric Geboers wereldkampioen te willen worden in de drie klassen. John van den Berk kwam dan weer over van de 125cc. Joël Smets zit na een jaar Vertemati terug op een Husaberg. Er duiken steeds meer viertakten op in deze klasse. Tijdens de opener in Arganil, Portugal gaf Smets meteen zijn visitekaartje af door de twee reeksen op zijn naam te schrijven. Hij hield Trampas Parker en Darryl King achter zich. In Sittendorf liep het dan mis voor Smets. Na een val gaf de Husaberg geen kik meer waardoor hij met nul punten afdroop naar de pits. Trampas Parker won de race.

 

 

In Wohlen en Loket was het dan weer bingo voor de man uit Dessel. Hij won beide GP’s. De vijfde GP van het jaar werd gehouden in het Luxemburgse Folkendange. Na de eerste reeks gewonnen te hebben ontspon zich in de herneming een pittig duel tussen Parker en Smets. De kemphanen hadden al verschillende keren van stuivertje gewisseld maar toen Smets een nieuwe aanval opzette liep het grondig mis. De Husaberg vloog uit versnelling tijdens het oprijden van een jump. Smets vloog door de lucht zonder motor en kwam ten val. Gelukkig liep hij daarbij geen verwondingen op want het was een erg spectaculaire crash. Dat kon niet gezegd worden van zijn machine die enkele meters verder lag met een afgebroken stuur. De wedstrijd werd deze keer gewonnen door de Kiwi Darryl King.

In de resterende GP’s ging het nog gelijk op tussen Parker en Smets. Trampas Parker trok met vier punten voorsprong naar de Grote Prijs van België. Maar op de Citadel van Namen liep het twee keer slecht af voor de Amerikaan. In een massale valpartij na de start waren zowel Parker als Smets betrokken. De Amerikaan had dan wat meer moeilijkheden om zich een weg door het veld te banen. Johan Boonen won de heat voor Ronny Weustenraed. Smets won de tweede reeks en Parker had het opnieuw moeilijk op de flanken van de Citadel waardoor hij tijdens deze GP een pak punten te grabbel gooide. Johan Boonen won de wedstrijd.

Op 27 augustus werd de finale van dit WK gereden in Reutlingen, Duitsland. Daar werd het dorp ingepalmd door een flink pak Belgen die kwamen kijken hoe Smets zijn eerste wereldtitel zou pakken. En zo geschiedde. Dietmar Lacher mocht van Smets de eerste reeks winnen en Dirk Geukens kreeg op zijn beurt de tweede heat cadeau. Joël Smets werd twee keer tweede en mocht voor het eerst een wereldtitel vieren. Het was meteen ook de eerste wereldtitel voor Husaberg.

250cc

Greg Albertijn won twee wereldtitels in de 250cc maar verkaste in 1995 naar de Verenigde Staten. Stefan Everts was vorig jaar op een tweede plaats gestrand en bleef op de Kawasaki van Jan de Groot rijden. Hij had in het tussenseizoen zijn schouder gebroken tijdens een test in Japan en kwam met een trainingsachterstand aan de start van de eerste GP in Talavera de la Reina. Suzuki-kopman Marnicq Bervoets pakte er flink uit met twee reekszeges. Everts werd die dag tiende en derde. Twee weken later pakte het heel anders uit in het zand van Valkenswaard. Everts won er beide reeksen en Bervoets had een complete offday.

 

 

Tekenend voor 1995 waren de door de FIM uitgevoerde brandstofcontroles. Er moest met loodvrije benzine worden gereden en al in Talavera liepen Joakom Karlson en Marc Eastwood tegen de lamp. In Valkenswaard werd dan ook Bervoets gecontroleerd en ook zijn benzine werd niet conform de regels bevonden. In Payerne won Yves Demaria de GP, Everts bleef leider met 4 punten voorsprong op de Fransman. Everts reed dan twee lamentabele GP’s in Italië en Oostenrijk en verloor veel punten. In Finland won Bervoets opnieuw de wedstrijd met twee reekszeges. Werner Dewit werd knap derde in Ruskeasanta.

Een week later was het dan weer de beurt aan Stefan Everts om op het hoogste trapje van het podium te staan. Hij won de race in Motala, Zweden. Bervoets werd tweede. In de wedstrijden die volgden ging het op en neer tussen Everts en Bervoets. Uiteindelijk kan Stefan Everts met een voorsprong van 29 punten afreizen naar Chateau-du-Loir, de laatste wedstrijd van het WK 250cc van 1995. Daar pakte Bervoets de kopstart terwijl Everts erg slecht wegkwam van het starthek. Marnicq Bervoets zag opportuniteiten in dit gegeven maar ging tegen de grond en moest met een nulscore en een gebroken stuur afdruipen naar het rennerspark. De tweede wereldtitel was binnen voor Stefan Everts. Hij schonk op deze manier een eerste wereldtitel aan Kawasaki en dat werd uitbundig gevierd.

 

 

125cc

Voor de Belgen was er dan weer erg weinig reden tot feesten in de lichtste klasse. Dit wereldkampioenschap werd in 1995 uitgevochten tussen twee Italianen: Alessandro Puzar en Aliessio Chiodi. Die werd heel spannend in de eindfase want Chiodi trok met twee punten voorsprong naar de laatste GP in Reil, Duitsland. Puzar (Honda) won de wereldtitel met slechts drie puntjes voorsprong op zijn landgenoot Chiodi (Yamaha). Seb Tortelli werd derde in dit WK en kende een slechte seizoenstart. Suzuki-rijder Dave Strijbos werd 8ste, de eerste Belg in de eindstand was Eddy Seel op een 29ste plaats.

Motocross of Nations

Met twee wereldkampioenen en een vice-wereldkampioen waren de Belgen favoriet tijdens de MXoN in Sverepec, Slovakije. Andermaal moesten Everts, Smets en Bervoets het opnemen tegen een sterk Amerikaans team. Roger De Coster had Ryan Hughes, Steve Lamson en Jeff Emig naar Europa gezonden. De eerste reeks was er voor de 125cc en 500cc machines. Joël Smets won zijn reeks met bravoure en hield Ryan Huhges achter zich. Stefan Everts werd achtste op een 125 en moest in deze categorie alleen Tortelli laten voorgaan die als 5de was gefinisht.

 

 

In de twee reeks voor 125cc en 250cc machines was het Pit Beirer die won. Emig werd tweede voor Bervoets en Kurt Nicoll. Stefan Everts werd 7de. De beslissende manche werd gereden met 250cc en 500cc motoren. Tijdens de start viel het hek van Joël Smets niet waardoor die werd overgedaan.  Bervoets viel uit waardoor alle druk op de schouders kwam te liggen bij Smets. De laatste reeks werd gewonnen door Emig voor Smets en Hughes. De Belgen wonnen deze MXoN met één puntje voorsprong op Team USA. Frankrijk werd derde.

Winnaars Belgisch kampioenschap

Inters 125cc                  Michael Gouverneur

Inters 250cc                  Marnicq Bervoets

Inters 500cc                  Joël Smets

Nationalen 125cc          Christof Godrie

Nationalen 250cc          Jaime Van Lommel

Nationalen 500cc          Marc Thoussaint

Juniors 250cc                Christian Houyaux

Juniors 500cc               Leo Van Aert

Beloften 125cc               Gregory Neefs

Zijspannen                    Jacky Janssen/Wiljam Janssen