Published On: 03/01/2021

Ondanks dat de Belgen in 1978 meedoen voor de knikkers zijn er geen titels te vieren voor ons. Gaston Rahier, Harry Everts en Roger De Coster moeten de duimen leggen voor enkele straffe piloten uit een ander land.

In januari van dat jaar stort een jumbojet van Air India in zee bij Bombay, 213 mensen laten het leven. In maart loopt het Liberiaanse schip Amoco Cadiz op de rotsen van Bretagne en verliest 220.000 ton ruwe olie. Op 10 april wordt het stoffelijk overschot van baron Charles Bracht gevonden op een stort in Oelegem. Hij werd gedood door een kogel in het hoofd. Nederland wordt opnieuw tweede in het WK voetbal en moet het hoofd buigen voor Argentinië. In Engeland wordt voor het eerst een “reageerbuisbaby” geboren en in september sterft paus Johannes Paulus die nog maar 33 dagen eerder tot paus werd gekozen. Gerrie Kneteman wint het WK wielrennen op de Duitse Nürburgring en klopt Francesco Moser in de sprint.

Ivan Van Den Broeck pakt de Belgische titel in de 500cc.

In november plegen 900 mensen zelfmoord onder impuls van Jim Jones. Hij is de leider van een Amerikaanse sekte en liet de leden een cocktail drinken van limonade en cyaankali. De radio splitst ons in de zomer van 1978 de oorwurm “Rivers of Babylon” van de Duitse band Boney M. door de maag maar de enige echte nummer één in de Benelux is dat jaar “You’re the one that i want” van John Travolta en Olivia Newton John. Het nummer komt uit de film Grease, ook al een kassucces uit hetzelfde jaar.

125cc

Titelverdediger Gaston Rahier krijgt af te rekenen met een erg snelle en regelmatige stalgenoot. Het is de Japanner Akira Watanabe die halfweg het seizoen serieus onder stoom komt en Rahier het vuur aan de schenen legt. Bovendien komt een snelle Nederlander zich in de debatten moeien. Gerard Rond eindigt het WK op een gedeelde tweede plaats met Gaston Rahier. Watanabe wordt de eerste Japanse wereldkampioen en schenkt Suzuki zo een vierde opeenvolgende titel in de lichtste klasse. André Massant beëindigt het WK als 8ste.

250cc

In 1978 verdedigt de Rus Gennady Moiseev zijn wereldtitel bij de kwartliters. Het is de Zweed Torleif Hansen die de snelle Rus het best kan bijhouden. Ook de Duitser Hans Maisch en Vladimir Kavinov zijn goed en vechten het uit voor de tweede plaats. Moiseev is ook dit jaar te sterk en wint zijn derde titel. De beste Belg is Harry Everts die op een Bultaco finisht als zesde. Hij kreeg af te rekenen met  enkele uitvallers en een polsblessure.

Gennady Moiseev

Gennady Moiseev op een KTM

500cc

De Fin Heikki Mikkola en zijn Yamaha zijn ook dat jaar de te kloppen combinatie. Alleen Brad Lackey kan wat weerwerk bieden en moet toezien hoe de Vliegende Fin ijzersterk uithaalt en met een verschil van 85 punten zijn wereldtitel in de 500cc klasse verlengt. Roger De Coster vecht met een Suzuki die geen partij is voor de Yamaha van Mikkola en finisht het WK als derde. Malherbe wordt zesde en Jaak Vanvelthoven wordt nog achtste.

MXoN

De Motorcross der Naties werd gereden in Gaildorf, Duitsland. In de start van de eerste reeks loopt het flink mis voor de Belgen. Malherbe komt ten val en De Coster, Vromans en Vanvelthoven zijn slecht weg. De Coster kon nog terugkomen tot de zesde plek. In de tweede reeks valt Vanvelthoven uit met een mechanisch probleem en kan Malherbe niet meer voluit omdat hij zijn krachten verspeelde in de eerste manche. De Russen winnen uiteindelijk de landenwedstrijd voor West-Duitsland en België. Een week later is er de Trofee der Naties in Kester. Daar doen onze landgenoten het dan weer prima. Harry Everts, Roger De Coster, Jaak Vanvelthoven en Gaston Rahier vegen de vloer aan met de concurrentie en winnen op de Kesterheide de landentitel voor Zweden en Groot-Brittannië.

De Belgische kampioenen van 1978

Inters 500cc  Yvan Van Den Broeck

Inters 250cc  Gaston Rahier

Zijspannen  Van Bellinghen-D’Hollander

Nationalen 500cc  Jan Geboers

Nationalen 250cc  Georges Jobé

Nationalen 125cc  Marc Velkeneers

Juniors 500cc  Eric Aerts

Juniors 250cc  Alain Lejeune

Juniors 125cc  Henry Hesbois