Published On: 11/08/2020

In Japan zullen ze maar wat blij geweest zijn toen ze enkele jaren eerder een fabriekscontract aanboden aan Gaston Rahier. Hij pakte in 1977 zijn derde titel op rij in de 125cc klasse. In de 250cc was KTM-rijder Gennady Moiseev de snelste van allemaal en in de zwaarste klasse was het de Fin Heikki Mikkola die met een bloedsnelle Yamaha nagenoeg onklopbaar was.

Op 23 mei 1977 bezetten Zuidmolukse jongeren een trein tussen Assen en Groningen. De gijzeling gaat dagenlang verder tot de politie al schietend een inval doet. Daarbij laten zes gijzelnemers en twee treinpassagiers het leven. In een Zuidafrikaanse cel sterft Steve Biko op 13 september. De zwarte politieke leider was de oprichter van o.a. Black People’s Convention. De minister van Justitie verklaart dat Biko is overleden aan een hongerstaking maar na onderzoek blijkt dat hij is gestorven aan een hersenletsel, opgedaan in de laatste acht dagen van zijn leven. In oktober opent Prinses Beatrix de metro in Amsterdam en betogen de Vlamingen tegen het Egmontpact. Dit verzet leidt tot het ontslag van de regering Tindemans.

In de hitparade van dat jaar staat Donna Summer hoog met de discohit “I feel Love” en “Ma Baker” van Boney M staat zes weken lang op nummer 1. Ook het Smurfenlied van vader Abraham deed het bijna evengoed in ons land maar Baccara met “Yes Sir, I Can Boogie” is het grootste succes van 1977.

500 cc

In de winter van 1976/1977 stapt Heikki Mikkola over van Husqvarna naar Yamaha. Zijn ploegmakkers waren Bengt Aberg en Pierre Karsmakers. Aberg zou echter aantreden op het nu tot cultstatus verheven project: de HL5OO. Deze HL was een kind van de samenwerking tussen Torsten Hallman en Sten Lundin die het viertaktblok uit de Yamaha TT500 een nieuw leven gaven als volbloed motorcrossmachine. Tijdens de laatste wedstrijd van dit WK wist hij zelfs een reeks te winnen op deze motor in Luxemburg. Roger De Coster won de openingswedstrijd in Sittendorf maar daarna haalde Mikkola vernietigend uit door zeven GP’s op rij te winnen. De combinatie Mikkola-Yamaha was gewoonweg te sterk dat jaar.

250cc

Bij de kwartliters was het Oostenrijkse merk KTM aan het feest want zij bezetten de top drie in de eindstand van 1977. Gennady Moiseev werd wereldkampioen voor zijn teammakkers Vladimir Kavinov en André Malherbe. Bultaco-rijder Harry Everts scoorde een vierde plaats in dit WK, Genkenaar Raymond Boven werd zevende voor Jean-Pierre Mingels.

Gennady Moiseev

Gennady Moiseev op KTM

125cc

Op onze landgenoot Gaston Rahier stond geen maat dat jaar. De kleine Waal was ijzersterk en beschikte ook nog eens over de beste motor. Rahier won de meeste GP’s en liet de kruimels aan Gerard Rond en André Massant. Rond en Massant werden twee en drie in de eindstand. Gilbert De Roover op een Beta werd zevende dat jaar.

Motorcross der Naties

In het Franse Cognac versloegen de Belgen andermaal de Amerikanen met een verschil van 17 punten. De Belgische selectie bestond uit Jean-Pierre Mingels, Roger De Coster, Jaak Vanvelthoven en André Malherbe.

Trofee der Naties

Een week na de overwinning in Cognac moest ons land weer vol aan de bak in het zand van Markelo. De Coster, Harry Everts, Malherbe en Vanvelthoven gingen flink te keer in Nederland want ook daar ging de grootste beker naar ons land. De Coster won beide reeksen. De Belgen wonnen de wedstrijd voor de Zweden met een verschil van opnieuw 17 punten.

De Belgische kampioenen van 1977

Inters 500cc       Roger De Coster
Inters 250cc       André Malherbe
Seniors 500cc    Jérome Van Roosendael
Juniors 500cc     Erwin Albert
Seniors 250cc    André Dandoy
Juniors 250cc     Georges Jobé
Seniors 125cc    Robert Greisch
Juniors 125cc     Patrice Thioux
Zijspannnen      Boudewijn de Kort/Karel Torfs