Een jaar nadat het officiële, door de FIM georganiseerde, wereldkampioenschap 500cc motorcross van start ging, pakt een Belg voor het eerst de wereldtitel. Het is een ferme mijlpaal in de nationale motorcrossgeschiedenis want René Baeten pakt de titel door de Zweden Bill Nilsson en Sten Lundin te kloppen. Een andere Belg, Hubert Scaillet, wordt vijfde in dit WK.
In januari 1958 slagen de Amerikanen als tweede land erin om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. De USSR was daar al eerste in geslaagd. De Nederlandse autofabrikant DAF prensenteert in februari haar eerste volautomatische personenwagen. Op de RAI-tentoonstelling laat DAF haar 600-model los op de wereld met de revolutionaire Variomatic versnellingsbak.
In mei wordt Charles de Gaulle opnieuw de machtigste man van Frankrijk terwijl zware gevechten aan de gang zijn in Libanon. In juni trekken de Belgen naar de stembus waarbij de toenmalige CVP een grote overwinning wist te behalen. Het WK voetbal werd in juni gewonnen door Brazilië. Een maand later wint de Luxemburger Charly Gaul de Tour de France. Op 19 oktober wordt de Brusselse Wereldtentoonstelling plechtig gesloten. Er kwamen maar liefst 42 miljoen bezoekers afgezakt naar Brussel voor de Expo 58.
Op de nationale radio werd “Veel bittere Tranen” van Enny Denita een groot succes. De meest verkochte single in 1958 was echter “Buona Sera” van Louis Prima.
FIM WK 500cc
Met tien Grote Prijzen op het menu, startte dit wereldkampioenschap op 20 april in Sittendorf, Oostenrijk. Daar won Hubert Scaillet de wedstrijd voor Bill Nilsson en de Brit Peter Taft. René Baeten kwam niet tot scoren op zijn FN, hij kende motorpech. Twee weken later won Bill Nilsson in Denemarken (Naestved) maar kon Baeten tweede worden.
In 1958 werden de zes beste resultaten gebruikt om de eindstand van het WK te bepalen dus een uitvaller was niet meteen een probleem. Op 11 mei trok het GP-circus naar Zwitserland. Daar won René Baeten de wedstrijd. John Draper won daarna in Frankrijk en Sten Lundin won de race in het Italiaanse Imola. Helaas moest Baeten daar met nul punten naar huis na een crash.
De Zweed Lars Gustavsson won in Hawkstone Park maar Baeten werd nu mooi tweede. Zijn naaste concurrenten kwamen daar niet tot scoren. John Draper won opnieuw in Sint-Anthonis alwaar Baeten derde kon worden. De Kempenaar wordt wel de nieuwe leider in de tussenstand. Op de Citadel van Namen reed René Baeten met een mooie voorsprong aan de leiding toen Bill Nilsson zich vooraan kwam moeien. Een flink duel ontspon er zich tussen de twee piloten tot de Zweed tegen de Naamse vlakte ging.
Op 10 augustus werd dan de Grote Prijs van Luxemburg gereden in Ettelbruck. Opnieuw stond een duel tussen Nilsson en Baeten in de steigers. Nilsson nam op zeker moment de leiding over van Baeten maar dan gooide de regen roet in het eten. Baeten kon weer inlopen op de Zweed en toen die in de fout ging was de zaak beklonken: René Baeten werd de eerste Belgische wereldkampioen 500cc. Sten Lundin won een week later wel nog de GP van Zweden. Baeten zou dat jaar ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste overhandigt krijgen van Albert, de toenmalige Prins van Luik.
FN stopt ermee
In de loop van 1958 raakte bekend dat FN zich terug zou trekken uit de motorcross. Volgens het merk uit Herstal lag een wijzigende markt aan de basis van deze ingrijpende beslissing. René Baeten legde op tijd contacten met AJS om een jaar later zijn titel te verdedigen.
FIM Beker van Europa 250cc
De 250cc klasse was in 1958 nog geen Europees kampioenschap. De Tsjechoslovaak Jaromir Cizek was ronduit de beste dat jaar en won met overmacht het kampioenschap voor de Zweed Rolf Tibblin en de Duitse Maico-rijder Rolf Muller.
FIM Motorcross der Naties
In Knutstorp, Zweden werd de MXoN gereden. Thuisrijders Nilsson, Gustafsson en Lundell trokken het laken naar zich toe en wonnen deze editie voor Team GB en Team France.
De Belgische kampioenen van 1958
- Inters: René Baeten
- Seniors: Alfons Michiels
- Juniors: Frans Slechten
- Zijspannen: Leon Liekens
- Experten kleine cilinders: Alex Colin
Tekst: Danny Hermans