Published On: 15/10/2016

Grand-Prix van Nederland: Strijbos wint modderballet.

Pekka Vehkonen Foto: motocrossactionmag.com

Pekka Vehkonen
Foto: motocrossactionmag.com

Het is 14 april 1985 en het wereldkampioenschap 125cc is gestart. Aan het starthek staan motoren waarbij er geen sprake meer is van trommelremmen, luchtkoeling en stereovering. Alle motoren zijn uitgerust met hydraulische schijfremmen, waterkoeling en hebben een achterveer met ronkende namen als Monoshock (Yamaha), Full Floater (Suzuki), Pro-Link (Honda) en Uni-Track (Kawasaki).

De wedstrijd die we straks zien gaat door in het Nederlandse Oss. Het circuit ligt er totaal verzopen bij door de hevige regenval van de dag ervoor en tijdens de GP. De omloop moest door de extreme omstandigheden ingekort worden. Het is guur en koud weer, ook de toeschouwers hebben het niet onder de markt. De piloten reden toen nog een volle 40 minuten + 2 ronden. Ondanks de zware omstandigheden wist favoriet en thuisrijder Dave Strijbos de wedstrijd te winnen. De Fin Pekka Vehkonen werd tweede voor de jonge Belg Jacky Martens. Het zijn trouwens één van de weinige beelden van Martens als 125cc-piloot.

Dave Strijbos op de Honda 125cc.

Dave Strijbos op de Honda 125cc.

Voor Pekka Vehkonen was het trouwens een ongelooflijke prestatie die dag. Hij had in de afgelopen winter een fabriekscontract getekend met het Italiaanse Cagiva maar de motor was pas enkele dagen voor de eerste GP klaar geraakt. Later dat jaar zou Pekka Vehkonen wereldkampioen worden met de Cagiva en zo de heerschappij van Suzuki doorbreken in de 125cc klasse. De Japanners wonnen 10 titels op rij in deze klasse.

https://www.youtube.com/watch?v=4ewC8EEK5xU