Published On: 31/07/2020

De uitbraak van het coronavirus in het begin van 2020 heeft de wereld serieus op zijn kop gezet. Er werden draconische maatregelen genomen om de verspreiding in te perken. Er kwam zelfs een nooit geziene lock-down aan te pas waardoor het leven voor velen lange tijd stil viel. Ook sportevenementen werden opgeschoven naar een latere datum of zelfs geschrapt omdat samenscholingen verboden waren.

En zo kwam ook het Belgisch kampioenschap oldtimercross onder vuur te liggen. De BOTC-werkgroep werkt samen met twee federaties om deze competitie te kunnen organiseren. Eerst trok de VMCF de stekker uit het seizoen. De hoop werd dan gevestigd op de VLM die wel nog graten zagen om in augustus en september wedstrijden te organiseren. De hoop werd groter toen eind juni bleek dat het coronavirus terug werd gedrongen tot aanvaardbare waarden. Plannen werden gesmeed om er toch nog wat van te maken.

Eerder werd gedacht dat het virus seizoensgebonden was waardoor we ons konden opmaken voor een redelijk normale zomerperiode. Er kon weer gereisd worden en we konden onder voorwaarden weer gaan trainen. AMC Bolderberg organiseerde nier minder dan zes oldtimertrainingen in Genk en MXVintage liet de vintagecrossers trainen in Lierneux en Hélécine. Deze laatste viel echter in het water door slecht weer. En dan was het uitkijken naar de drie resterende wedstrijden van de VLM in Kampenhout, Broechem en Reet.

Al snel bleek dat het virus geen rekening hield met de zomer en er braken her en der weer besmettingen op waardoor de versoepelde maatregelen door de regering weer werden terug geschroefd. Het bestuur van VLM nam dan de logische beslissing om dit jaar geen wedstrijden meer te organiseren en zo vervalt dus ook het BK Oldtimercross. Het is voor het eerst sedert het ontstaan van deze competitie dat een gans seizoen niet kan plaatsvinden. De motorcrossers die deelnemen aan dit BK blijven dus op hun honger zitten.

Maar de gezondheid gaat voor en dus moet iedereen zijn steentje bijdragen. Hoe jammer ook, er zijn belangrijker dingen in het leven dan motorcross. Hoop doet leven en dus moeten we met een frisse blik kijken op de toekomst. Iedereen beseft dat de pandemie alleen maar kan verdwijnen wanneer iedereen een vaccin krijgt toegediend. Intussen moeten we ons houden aan de regels opgelegd door de overheid en dat betekent dat je je handen dikwijls wast, ontsmettingsgel gebruikt, daar waar nodig een mondmasker draagt en dat we afstand houden.

Voor motorcrossers is er dit jaar geen andere mogelijkheid dan gaan te trainen en daarom zijn we achter de schermen druk in de weer om in augustus en september nog oldtimertrainingen te organiseren. Wij hopen snel met nieuws te komen dus hou onze website in de gaten. Wij hopen samen met jullie piloten, supporters, bestuursleden en organisatoren dat we 2021 kunnen aanvatten met een normale competitie en dat iedereen gezond en wel weer op de wedstrijden kan aanwezig zijn.

Met vereende krachten kunnen we dit nare virus verslaan.

Foto’s: Manu Jacques, Kabouter Trek en archief