Published On: 29/05/2021

De BOTC-werkgroep was deze week bij elkaar om een mogelijk nieuw motorcrossseizoen te bespreken. Er zijn de coronaregels en een pak moeilijkheden te overwinnen waardoor een compleet Belgisch kampioenschap niet haalbaar is.

Het overlegcomité besliste eerder dat buitensportactiviteiten vanaf 1 juli kunnen onder twee voorwaarden: minder dan 500 patiënten op de intensive care afdeling van de Belgische ziekenhuizen en dat 6 op 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad. Het lijkt erop dat we deze drempels zullen behalen waardoor motorcrosswedstrijden werkelijkheid kunnen worden met een maximum aantal van 2500 personen op het evenement.

Er zijn echter ook de lokale formaliteiten waardoor er op korte termijn een vergunning dient afgeleverd te worden door de gemeentebesturen. Of dit in alle gevallen lukt is nog maar de vraag. Ook is er onduidelijkheid over het feit of er een feesttent mag geplaatst worden op het evenement en indien het mag, welke coronaregels rond afstand houden en bubbels zijn dan van toepassing?

Er zijn dus heel wat onzekerheden waardoor de werkgroep unaniem heeft besloten om in 2021 geen BK te organiseren. Het aantal wedstrijden dat deel zou kunnen uitmaken van de competitie is zo onzeker dat een ordentelijk BK Oldtimercross niet haalbaar was. Daarom zal er dit jaar een alternatief zijn met de naam BOTC Cup 2021.

BOTC Cup 2021

Vorig jaar was er geen competitie mogelijk door de coronacrisis en daarom zal de BOTC Cup in 2021 het pad effenen naar een weer normale gang van zaken in 2022. Goed om weten is dat er 10 wedstrijden op de kalender staan maar dat die met het nodige voorbehoud moeten behandeld worden. Immer en altijd kunnen wedstrijden wegvallen of verschoven worden. Alle reglementen die vorig jaar van kracht waren voor het BK blijven gelden behalve eentje: er zullen geen vier schrapresultaten zijn. Alle reeksen gelden dus voor de BOTC Cup 2021. Alleen vergunninghouders kunnen punten scoren voor de BOTC Cup 2021, daglicenties verzamelen geen punten voor dit kampioenschap.

De finale

De BOTC-werkgroep heeft besloten dat de finale van het BK en dus ook die van de BOTC Cup dit jaar elk jaar zal wisselen tussen de organisatie in Wambeek en die van Reet. Dit jaar zal de finale van de competitie plaatsvinden in Wambeek op zaterdag 25 september 2021. In 2022 is het dan weer de beurt aan Reet en een jaar later dan weer aan Wambeek. Indien een organisatie voor welke reden dan ook niet kan inrichten, dan geeft dat geen recht om de beurt op te schuiven naar het volgende jaar. De huldiging van de laureaten van de 2021 BOTC Cup zal plaatsvinden in Wambeek na afloop van de wedstrijd. De eerste drie van elke categorie zullen gehuldigd worden.

De kalender BOTC Cup 2021

We bedrukken nogmaals de onzekerheden rond de kalender van dit seizoen. Er staan dus 10 wedstrijden op het programma waarvan er nog enkele moeten worden bevestigd.

 • 03 juli Genk                                    VMCF
 • 10 juli Retie     (tbv)                     VLM
 • 17 juli reservedatum
 • 24 juli Pulderbos                          VLM
 • 31 juli Warsage  (tbv)                 VMCF
 • 07 augustus Koningshooikt                  VMCF
 • 21 augustus Kampenhout                    VLM
 • 28 augustus Huldenberg (tbv)             VMCF
 • 04 september Kersbeek                            VMCF
 • 18 september Broechem                          VLM
 • 25 september Wambeek  (finale)          VMCF

TBV= te bevestigen

De werkgroep besprak ook nog een aantal items die van technische aard zijn. Die komen binnen enkele dagen aanbod hier op MXVintage.