Published On: 21/10/2021

Red Bull KTM MXGP-rijder Jeffrey Herlings vierde afgelopen weekend in Spanje zijn 96ste overwinning van zijn carrière en komt daarmee dicht in de buurt van het record van 101 dat op naam staat van Stefan Everts. Wat betreft het aantal GP-overwinningen is The Bullet nu al de op één na succesvolste rijder in de geschiedenis van de sport, nadat hij teamgenoot Tony Cairoli eerder overtrof.

Cairoli heeft reeds 93 GP’s gewonnen in zijn carrière. Antonio Cairoli kan er theoretisch nog vijf zeges aan toevoegen maar erg realistisch is dat niet. Hij zou dan telkens beter moeten zijn dan Herlings, Gajser en Febvre die in een intense strijd om de wereldtitel zijn verwikkeld. Bovendien sluit de Siciliaan zijn succesvolle loopbaan af op 10 november tijdens de Grand Prix van Citta di Mantova. De helm gaat na afloop van de tweede reeks definitief aan de haak.

 

 

Jeffrey Herlings heeft alleen al in 2021 zes overwinningen aan zijn palmares toegevoegd, waarvan vijf in de laatste zes ronden van het huidige kampioenschap. Hij verzamelde meer dan 60% van zijn overwinningen in de MX2-klasse. De Nederlander won in het verleden vier wereldtitels waardoor de vergelijking met Stefan Everts een heel ander beeld geeft. Dat heeft uiteraard te maken met de vele blessures die Herlings opliep. Of Herlings ooit tien wereldtitels kan winnen is momenteel niet aan de orde maar zonder die blessures was het zeker mogelijk geweest.

Het zijn vijgen na Pasen maar Herlings was telkens in een strijd om de wereldtitel verwikkelt wanneer hij aan de kant moest met een blessure. Hij kan nu naar de cijfers van zijn voormalige mentor Everts staren en weet dat het doel haalbaar is, vooral met nog twee jaar in de kleuren van Red Bull KTM in het verschiet.

Het komt zeker dichterbij” grijnsde hij. In theorie zou Herlings de mijlpaal nog dit jaar kunnen bereiken als hij alle vijf de resterende GP’s wint. De gedachte gaf de Nederlander opnieuw reden tot glimlachen. “Het is niet realistisch“, zei hij, “maar als we er nog één, twee of drie kunnen halen dan lukt hopelijk volgend jaar wel.

Tekst: Adam Wheeler en Danny Hermans